2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Lebombázták a terrorista szervezet szóvivőjét

Légicsapás végzett vasárnap Abu Firásszal, az an-Nuszra Front szélsőséges szervezetnek “a szíriai” néven elhíresült szóvivőjével az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

A szíriai konfliktust nyomon követő, kiterjedt informátori hálózattal rendelkező OSDH közlése szerint az orosz vagy szíriai légicsapásban Firász fia, valamint az an-Nuszra és a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport 20 fegyverese is meghalt. A megölt szélsőségesek között külföldiek, az OSDH információi szerint üzbég állampolgárok is voltak.


Értesülések szerint Firász az an-Nuszra alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt. A férfi az 1980-as években Afganisztánban harcolt, és Oszama bin Ládennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alapítójával is együttműködött.

Firásznak sok követője volt az iszlamista szervezeten belül, a szóvivő több, a kormányzás és a vallási jogtudománnyal kapcsolatos “tanítását” is közzétette az an-Nuszra.

A férfit feltételezhetően azért hívták “a szíriainak”, mert a Damaszkusz közelében lévő Madája településről származott.

Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet mindeddig összességében betartották a benne résztvevő felek. Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszrára és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.

Kapcsolódó Cikkek