2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XV.kerület

Legendák éltek ebben az utcában

Kocsis András szülőháza Rákospalota ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kocsis András műteremháza (Fotó: Sáfár Tibor) 

A rákospalotai Batthyány utcában, alig néhány háznyira egymás mellett áll Turay Ida színésznő szülőháza és Kocsis András Kossuth-díjas festőművész műteremlakása.

Kocsis András szobrász a műtermében egy korabeli képen

Kocsis András

– Bár Kocsis András gazdag életművének csak egyetlen darabja, a Május című köztéri szobor szépíti Palotát, a szobrászművész  több mint negyven évig élt és dolgozott a Batthyány utcai műteremházban – írta Buza Péter a Palotai tegnapok című könyvében. Azt kevesen  tudják, hogy Kocsis nevéhez fűződnek a Népstadion szoborparkjának figurái is, hiszen legismertebb műve a Kossuth téri Kossuth-szobor, amelynek társalkotója volt.


Turay_Ida_1

Turay Ida

Kocsis műteremlakása mellett néhány háznyival áll Turay Ida egykori otthona, sajnos elég elhanyagolt állapotban. A színésznő  édesapja,  Turmayer Sándor is festőművész volt. A kis Ida Rákospalotán kezdett iskolába járni ebből a Batthyány utcai családi házból, húgával együtt. A ház édesanyja hozománya volt, az anyai nagyszülők vásárolták a szülők házasságkötésekor – számolt be erről blogjában a kerület krónikása, Palotabarát.

 

„A hatszobás, műtermes ház bölcsőm, felnevelőm és menedékem volt. Igazi palota volt a palotai ház” – írta később visszaemlékezésében Turay Ida, akinek rákospalotai kötődése legendás volt: sokan ismerték őt, de édesapját, a festőművész-tanárembert is. Turay ugyan korán elköltözött Palotáról, de rendszeresen visszatért, amíg édesapja élt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.