2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb XV.kerület

Legendák éltek ebben az utcában

Kocsis András szülőháza Rákospalota ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kocsis András műteremháza (Fotó: Sáfár Tibor) 

A rákospalotai Batthyány utcában, alig néhány háznyira egymás mellett áll Turay Ida színésznő szülőháza és Kocsis András Kossuth-díjas festőművész műteremlakása.

Kocsis András szobrász a műtermében egy korabeli képen

Kocsis András

– Bár Kocsis András gazdag életművének csak egyetlen darabja, a Május című köztéri szobor szépíti Palotát, a szobrászművész  több mint negyven évig élt és dolgozott a Batthyány utcai műteremházban – írta Buza Péter a Palotai tegnapok című könyvében. Azt kevesen  tudják, hogy Kocsis nevéhez fűződnek a Népstadion szoborparkjának figurái is, hiszen legismertebb műve a Kossuth téri Kossuth-szobor, amelynek társalkotója volt.


Turay_Ida_1

Turay Ida

Kocsis műteremlakása mellett néhány háznyival áll Turay Ida egykori otthona, sajnos elég elhanyagolt állapotban. A színésznő  édesapja,  Turmayer Sándor is festőművész volt. A kis Ida Rákospalotán kezdett iskolába járni ebből a Batthyány utcai családi házból, húgával együtt. A ház édesanyja hozománya volt, az anyai nagyszülők vásárolták a szülők házasságkötésekor – számolt be erről blogjában a kerület krónikása, Palotabarát.

 

„A hatszobás, műtermes ház bölcsőm, felnevelőm és menedékem volt. Igazi palota volt a palotai ház” – írta később visszaemlékezésében Turay Ida, akinek rákospalotai kötődése legendás volt: sokan ismerték őt, de édesapját, a festőművész-tanárembert is. Turay ugyan korán elköltözött Palotáról, de rendszeresen visszatért, amíg édesapja élt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.