EUR: 345,84 Ft
CHF: 320,92 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Lövöldözés tört ki Iránban a választásokon

Lövöldözéssé fajult egy vita iráni keményvonalasok és reformer erők között pénteken, az iráni parlamenti választások második fordulójának napján a Fársz tartományban fekvő Mamaszáni városában, az incidensben négyen megsebesültek – jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

Iránban ritka az efféle erőszakos megnyilvánulás a két politikai tábor képviselői részéről, és ez is arra a felfokozott feszültségre mutat, amely az iszlám köztársaság parlamentjének ellenőrzéséért folytatott küzdelmet jellemzi.


Husszein Zolfagári iráni belügyminiszter-helyettes közölte, a rendőrség eljárást indított az ügyben.

Pénteken zajlott le az iráni parlamenti választások második fordulója, amelyben a 290 tagú törvényhozás 68, még betöltetlen képviselői helyéről döntött 17 millió választásra jogosult iráni állampolgár.

A Haszan Róháni iráni elnököt támogató mérsékelt és reformer erők remélik, hogy a második forduló a február 26-ai elsőhöz hasonló sikert fog hozni számukra. Ezúttal 21 tartomány 55 választókerületében voksoltak, egyebek között olyan nagyvárosokban, mint Tebriz, Siráz vagy Ahvaz.

A belügyminisztérium mind az 55 választókerületben két órával meghosszabbította a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

Az első részeredmények szombaton késő este várhatók.

Az ultrakonzervatívok többsége az első fordulóban vereséget szenvedett, és úgy tűnik, hogy többségében Róháni-párti reformer és mérsékelt képviselőkből, valamint az elnök Nyugat felé nyitó politikáját esetlegesen támogató mérsékelt és pragmatikus konzervatívokból fog állni a következő törvényhozás.

Kapcsolódó Cikkek