2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Martin Luther King arcmása kerül az ötdolláros bankjegyre

Martin Luther King polgárjogi aktivista arcképe is látható lesz az új amerikai ötdolláros bankjegyeken Abraham Lincoln elnök arcmása mellett – jelentette be szerdán az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

A döntést – a bankjegyek külső megjelenésének általános átalakítása keretében – Jacob Lew pénzügyminiszter hozta meg. Az ötdollárosokon eddig a bankjegy mindkét oldalán Abraham Lincoln volt látható, a változtatás után azonban az egyik oldalon Lincoln, a másikon pedig a feketék jogaiért küzdő polgárjogi aktivista lelkész arcképe szerepel majd.


A szerdai bejelentés szerint többféle ötdolláros kerül forgalomba: Martin Luther King mellett a híres operaénekesnő, Marian Anderson és az egykori first lady, Eleanor Roosevelt arcképével is nyomtatnak bankókat. Mindhárom személyiséget pályafutása egyik történelmi, vagy nagyon fontos pillanatában örökítik meg.

A Martin Luther Kingről készülő arckép akkor ábrázolja a politikust, amikor – 1963-ban – elmondja híres, “Van egy álmom… ” kezdetű beszédét. Marian Andersont egy 1939-es fellépésén örökítik meg, amikor a koncerttermekben még élő gyakorlat volt a szegregáció, azaz az afroamerikaiak elkülönítése és őt is kitiltották még a híres philadelphiai Függetlenség Csarnokából is, s Eleanor Roosevelt aktív támogatásának köszönhette, hogy ő volt az első fekete operanekesnő, aki énekelt a New York-i Metropolitanben, majd állandó tagja is lett a híres operaháznak.


Szerdán egyébként már korábban bejelentették, hogy a tízdollárosokon változatlanul az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, Alexander Hamiltonnak a képmása lesz, a húszdollárosokon azonban “lecserélik” Andrew Jacksont Harriet Tubmanra. Andrew Jackson az Egyesült Államok hetedik elnöke volt és rabszolgákat tartott, az afroamerikai Harriet Tubman pedig a polgárháború idején az északiak oldalán küzdött és rabszolgákat mentett. Harriet Tubman lesz az első afroamerikai, s több mint száz éve az első nő, akinek az arcképe rákerül egy amerikai papírpénzre.

Az első amerikai kommentárok szerint a nemzeti valuta külsőségeinek megváltoztatása a több etnikumú és multikulturális amerikai társadalom változását is jelzi. “Jó megoldások születtek” – mondta az északkeleti Maine állam republikánus szenátora, Susan Collins.

Az új bankjegyeket még 2030 előtt szeretnék forgalomba hozni, ebben azonban a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) mondja ki a végső szót. Lew pénzügyminiszter szerdán ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Barack Obamát követő új elnök és pénzügyminisztere nem veti el a mostani újításokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek