2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb II.kerület

Menjünk virágerdőt nézni!

odvas_keltike

Az odvas keltike nemcsak szép, de hasznos gyógyszer is lehet

Egyre nagyobb számban láthatók a tavaszi virágok és szaporodnak a csivitelő madarak is a Buda környéki erdőkben. A felmelegedés, a hosszú hétvégék sokakat az erdőbe csalogatnak, a Pilisi Parkerdő munkatársai azonban figyelmeztetnek, hogy ilyenkor is vigyázzunk a természetre.

Márciusban nyílik először az erdőben a tavaszi kankalin, a pirosló hunyor, a sáfrány, az odvas keltike, a salátaboglárka, az ibolya, a csillagvirág, a leánykökörcsin, és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörből is ismert barkavirágzatukkal a különböző fűzfajok is. A lombfakadás előtt nyíló virágú növények egy része geofiton faj, ami azt jelenti, hogy mire az erdő kizöldül, visszahúzódnak a talajszint alá és rejtett módon várják a következő tavaszt. Ilyen növény az éledő erdők egyik gyönyörű ékessége, a lilás vagy fehér színű odvas keltike. Csak távolabbról csodáljuk, mivel alkaloidtartalma miatt igen mérgező, a népi gyógyászat, a homeopátia és a gyógyszeripar azonban értékes, gyógyító hatású növényként használja. Mielőtt a szebbnél szebb virágokban gyönyörködő túrára indulunk, ne felejtsük el, hogy a magasabban fekvő erdőterületeken még zordabb időjárási viszonyokkal is találkozhatunk, mint bent a városban. Kora tavasszal is fontos, hogy megfelelően öltözködjünk és jó túrafelszerelésben induljunk erdei virágnézőbe. A virágokban pedig csak gyönyörködjünk. Fotózzuk, de ne szedjük le őket!


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.