EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Külföld

Merkel már félti az EU külső határait

Komoly zavarokat okozhat az uniós belső piac működésében, ha az Európai Unió nem lesz képes garantálni a külső határai biztonságát – figyelmeztetett csütörtökön Angela Merkel német kancellár a holland kormányfővel közösen tartott eindhoveni sajtótájékoztatóján.

“Az európaiak vagy megvédik a külső határokat, vagy teszünk egy nagy visszalépést” – hangsúlyozta a kancellár, miután megbeszélést folytatott Mark Rutte holland miniszterelnökkel.


Angela Merkel kijelentette, bízik benne, hogy a szolidaritás jegyében közös európai megoldást fognak találni a kontinenst érintő menekültválságra. Hozzátette, az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény pozitív eredményeket hozott, ugyanis a megállapodás hatályba lépése óta eltelt időszakban jelentősen csökkent a szabályellenesen Görögországba érkező menekültek száma.

A német kancellár arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben az uniós külső határok védelmében is komoly előrelépés történt.

A sajtóértekezleten a holland kormányfő kiemelte, hogy a Törökországgal kötött migrációs megállapodás fő célja az embercsempész-hálózatok felszámolása. “Meg kell törnünk az embercsempészek üzleti modelljét” – mondta.

Angela Merkel csütörtökön a hollandiai Middelburgban átvette a Négy Szabadság kitüntetést. A díjat minden évben olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tettek a Franklin D. Roosevelt néhai amerikai elnök által megfogalmazott négy szabadság elvének megvalósulásáért, amely kimondja, hogy a világon minden egyes embert megillet a szólás és a vallás szabadsága, valamint a szabadság a nyomortól és a félelemtől.

Az ünnepségen Vilmos Sándor holland király és feleségen Máxima királyné, valamint Mark Rutte is részt vett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Csomagba rejtett bomba robbant Lyonban

    Több ember megsebesült feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép felrobbanása következtében péntek délután a franciaországi Lyonban – közölték a hatóságok.

  • Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba

    Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba: hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből, a rendező pedig elnézést kért a nézőktől.