EUR: 326,43 Ft
CHF: 290,18 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Béren kivüli juttatás

Munkavállalóik miatt főhet a fejük a munkáltatóknak

Egy nem régiben publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a magyarországi dolgozók minden korábbinál többet követelnek a munkahelyi környezetüktől és a munkáltatójuktól. Az az egyik legfőbb elvárásuk, hogy maguk alakíthassák ki a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyát. Ez a szempont perdöntő egy esetleges munkahelyváltáskor.

relaxáció, munka (Fotó: Profimedia.hu)

Fotó: Profimedia.hu

A felmérés egy globális tanulmány részeként, négyezer magyar munkavállaló részvételével készült.


A magyar munkavállalók számára kulcskérdés, hogy a főnökük támogatja-e őket abban, hogy egyensúlyt teremthessenek a szakma és a magánélet között – egyebek mellett ez derült ki a Kelly Services közelmúltban publikált felméréséből. A dolgozók azt is megfogalmazták, hogy munkahelyválasztáskor jelentős súllyal esik latba, hogy milyen reakció érkezik ebben a kérdésben a vezetés részéről.

A felmérés egy globális tanulmány részeként, négyezer magyar munkavállaló megkérdezésével készült. A válaszadók mintegy 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a munka és a magánélet harmóniáját olyan vonzó munkáltatói vonásnak tekinti, amely alapján két felkínált állás közül választana. Ez az adat különösen akkor meglepő, ha összevetjük a 2012-es hasonló tárgykörben kapott eredményekkel: négy éve még csupán 31 százalék vélekedett így. Az szintén figyelemre méltó, hogy a felmérésben résztvevők 37 százaléka úgy foglalt állást, hogy a rugalmasabb munkarend kedvéért hajlandó lenne lemondani a magasabb fizetésről is. Ez utóbbi azért is tekinthető fordulatnak, mert a tehetséges, jól képzett munkavállalókat nem olyan régen még kifejezetten a magasabb bér, illetve a felelősségi kör motiválta. Mára viszont megfordulni látszik a trend és mostanra fontosabb elvárás az önmegvalósítás. A tanulmány kihangsúlyozza, hogy ez többé már nem tekinthető különleges igénynek, hanem alapvető, minimum normaként kell értelmezni.


A Kelly Services egy másik meglepő eredménye, hogy az emberek jóval többre vágynak, mint a rugalmas munkaidő vagy az otthonról történő munkavégzés. Ezt támasztja alá, hogy 41 százalékuk támogatja a kijelölt munkaidőn kívüli munkavégzést (sőt, még a levelezést is) tiltó szervezeti szabályzatok felállítását. Ezt azzal magyarázták, hogy ilyen módon megakadályozható, hogy a munka beszivárogjon a magánéletbe. A munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítására irányuló gondolkodás egyébként mindkét nem képviselői között népszerűnek számít, különösen az ún. millenniumi generáció (az 1980-as években és azóta született dolgozók) körében. Emellett jelentős ilyen irányú nyomás tapasztalható a magasan képzett munkavállalók között , különösen az informatika, a pénzügyi szolgáltatások és a műszaki/mérnöki területeken.

A hazai munkavállalók jellemzője az is, hogy különösen sokra tartják a szabadnapokat. Durván 33 százalékuk válaszolt úgy, hogy hajlandó volna akár további szabadnapokat is megvásárolni a már meglévőkön felül. Ez a mutató a globálisan mértnek éppen a háromszorosa.

A Kelly Services arra a konklúzióra jut, hogy a dolgozók lojalitása ma már egyáltalán nem magától értetődő. Mint írják, azok a szervezetek képesek magukhoz vonzani a legjobb munkavállalókat, amelyeknél az egészséges munkahelyi kultúra a márka szerves része. Ennek megteremtéséhez öt módszert is ajánlanak: a rugalmas munkaidő általános érvényű bevezetését, tartalmas munka biztosítását, a munkavállalók tudásának frissítését, büszkeségre okot adó márka és vállalati kultúra létrehozását, valamint az egyéni életmódokat támogató lehetőségek biztosítását. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.