EUR: 346,12 Ft
CHF: 321,19 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Nemzeti reformprogram Szlovákiában

Nemzeti reformprogramot fogadott el a szlovák kormány pozsonyi ülésén pénteken – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A dokumentum a pozsonyi törvényhozás által ezen a héten jóváhagyott kormányprogramban előirányzott intézkedések egy részét önti konkrét formába.


A reformprogram egyebek mellett a közkiadások hiányának folyamatos csökkentését irányozza elő. A dokumentum ezen része szerint a költségvetés GDP-arányos deficitjének a jövő évben 1,29 százalékra, egy évvel később pedig 0,44 százalékra kellene csökkennie, 2019-ben pedig már 0,16 százalékos többlettel kellene gazdálkodnia az államnak. A terv megvalósításának fő eszközeként a közkiadások hatékonyabbá tételét jelöli meg a tervet kidolgozó pénzügyi tárca, amely az elképzelésben a jogi személyek társasági adójának 21 százalékosra való mérséklésével is számol.

A reformprogram egy vonatkozó része a tanári hivatás vonzóbbá tételével foglalkozik, ezen belül a pedagógusok béreinek emelését, valamint a duális képzés népszerűsítését irányozza elő. Az oktatásügy helyzetének javítására egyébként már a kormányprogram is 2 milliárd euró többlettámogatással számol a négyéves kormányzási ciklus idejére.


A dokumentumban ismételten megjelenik a kormányprogramban már számszerűsített munkahelyteremtési terv, amely a gazdasági növekedés élénkítésének segítségével négy év alatt százezer új munkahely létrehozását irányozza elő.

A harmadik Fico-kabinet reformprogramja az egészségügy, valamint az igazságügy területén végrehajtandó változtatásokat is érint. Az egészségügy területén végrehajtandó elképzelések egyike, hogy megkezdődne az állami fenntartású kórházakban a közbeszerzések fokozatos központosítása, ugyanakkor új előírások lépnének életbe az egészségügyi műszerek beszerzése tekintetében.

Az igazságügy hatékonyabbá tételének terve egyebek mellett a magasabb szintű törvényszékek bírói jogkörének bővítésével, illetve a polgári perrendtartás felülvizsgálatával és a újrakodifikálásával is számol. Az igazságügyben végrehajtani kívánt reformok egyik pontja az offshore- és más, tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek elleni törvény elfogadása.

A dokumentumban a közigazgatási reform részeként szerepel az állami szolgáltatások egyszerűsítése is.

Kapcsolódó Cikkek