EUR: 345,78 Ft
CHF: 321,13 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Nőnek öltözött merénylő robbantott a rendőrkapitány házánál

Női ruhába öltözött öngyilkos merénylő robbantott csütörtökön a dél-jemeni Áden rendőrkapitányának házánál, aki túlélte a támadást, de legalább két testőre megsebesült – közölték biztonsági források és egy szemtanú.

A tájékoztatás szerint az eset az ideiglenes jemeni főváros et-Taváhi negyedében történt, Sallál Ali Sájei tábornok házának bejáratánál. A merénylő egy robbanószerrel megrakott autóban ült, amely felrobbant, miután a házra vigyázó őrök tüzet nyitottak rá.


A rendőrkapitány családjával együtt otthon volt, de nem esett bajuk. Ez december óta már a harmadik támadás a rendőrtábornok otthona ellen.

A mostani támadás elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett, de biztonsági források szerint az ilyen jellegű merényletek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágára vagy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetre jellemzőek. A két terrorszervezet az országban több mint két éve tartó konfliktust kihasználva igyekszik növelni befolyását. Jemen északi felét a síita húszik, míg a délnyugati országrészt, így Ádent is az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány uralja.

A jemeni válság rendezéséről egy hete kezdődtek tárgyalások Kuvaitban. A párbeszéd elősegítése érdekében április 10-én tűzszünet lépett érvénybe az Arab-félsziget déli részén található arab országban.

Kapcsolódó Cikkek