EUR: 326,47 Ft
CHF: 290,13 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb XVI.kerület

Nyirkó Krisztina: A babaszínházat nem szabad félvállról venni!

Kriszti_02 (1)

Nyirkó Krisztina, Fülöp József és Csimpi, a Hinta-Palinta című előadásban

Ő maga alig háromévesen lépett először színpadra, akkor felnőtt közönség előtt. Azóta fordult a kocka: most, amikor már ő is felnőtt, bábszínészként gyerekeknek játszik, de mint mondja, ez óriási felelősséggel jár. Nyirkó Krisztina a babaszínház kulisszatitkaiba avatta be lapunkat.

Az Erzsébetligeti Színházban április 2-án 10.30-tól a kecskeméti Ciróka Bábszínház művészei mutatják be a Hinta-Palinta című előadást, amelyre a néhány hónapos kicsiket is várják.


Krisztina gyerekszínészként

Krisztina gyerekszínészként

– A gyerek nagyon őszinte közönség, nem udvariaskodik. Ha nem érdekli, unja vagy nem tetszik neki, amit lát, azonnal kifejezi. A figyelmét gyorsan el lehet veszíteni – mondta lapunknak Nyirkó Krisztina színésznő. – Hiszem, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a színházi nevelést. Gyakran jönnek a babaelőadásokra karon ülőkkel is a szülők, és persze előfordul, hogy a totyogók bejönnek a játéktérbe, de erre fel vagyunk készülve.

A babáknak szóló történetek nem hosszúak, a Hinta-Palintában is húsz perc alatt mesélik el a színészek Csimpi majom kalandjait, utána pedig kezdetét veszi egy közös játék.


– A nagyon kicsiknek fontosak a színek, a formák, a mozgások. A babaszínháznál a próbák során alakul ki az előadás formája, kevés szöveggel dolgozunk, inkább helyzeteket találunk ki. A bábszínész is felépíti magában a karaktert, a játékát viszont az nehezíti, hogy a báb mozgatását is meg kell tanulnia. Ez a fajta művészet egy kicsit más típusú, elvontabb gondolkodást igényel, mint a hagyományos színjátszás – árulta el a kulisszatitkokat Krisztina és azt is elmondta, minden előadás végére lesznek titkos kedvencei a nézőtérről.

– Amikor látom a csillogó szemüket, úgy érzem, bármit megtennék ezekért a gyerekekért. Az előadás alatt nagyon figyelnek, a végén odajönnek és jól megnéznek bennünket. Egyszer egy kislány olyan alaposan szemügyre vett, hogy érezem, most jegyez meg magának. A legszebb, amikor az egész család együtt érkezik. A bábok a felnőtteket is elbűvölik, és ez a közös családi élmény jó kaland a szülőknek is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.