EUR: 325,34 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Külföld

Obama: valós a nukleáris terrorfenyegetés

A nukleáris terrorizmus veszélye érzékelhetően csökkent, azonban nem múlt el, ráadásul folyamatosan változik – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcsértekezleten. A konferencián ötvenhat állam-, illetve kormányfő, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök vesz részt.

Obama hangsúlyozta, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően eddig egyetlen terrorszervezetnek sem sikerült atomfegyverre vagy “piszkos bombára” (radioaktív anyagot hagyományos töltetek felrobbantásával szétszóró fegyverre) szert tennie. Obama felszólította a világ országainak vezetőit, hogy erősítsék meg a nukleáris létesítmények védelmét.


Az amerikai elnök szerint biztosra vehető, hogy ha az Iszlám Állam “őrültjei” nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Obama leszögezte, hogy a terroristák számára nehezebbé válhat nukleáris anyagok beszerzése a hamarosan hatályba lépő, 102 ország által ratifikált “kulcsfontosságú szerződés”, a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezménynek köszönhetően.

Orbán Viktor a csúcsértekezleten napirenden lévő témákról a közmédiának adott interjúban leszögezte: “nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, s amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, s a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppen hogy fejlesztik”. Hangsúlyozta azonban: “mindennek az előfeltétele az, hogy a biztonságot garantálni tudjuk, s nem is egyszerűen a technológiai biztonságról van szó, arról, hogy ne legyen baj az erőműveinkkel, hanem arról, hogy a világban megnövekedett terrorfenyegetettség miatt az atomerőműveket például a szokásosnál nagyobb veszély fenyegeti”. Hozzátette: e veszélyek elhárításában is együtt kell működni, s a konferencián éppen ennek az együttműködésnek a technikáit és módszereit dolgozzák ki.


A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket – folytatta Orbán Viktor. Arra az információra, melyet a napokban a The Washington Times című amerikai lap közölt, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet név szerint Magyarországot is megfenyegette, azt mondta: “nem lehet egy ilyen fenyegetést nem komolyan venni”. Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket, kapcsolatban áll az európai és az amerikai illetékes szervekkel.

Pénteken szekcióülések voltak a csúcsértekezleten. A szekcióüléseken olyan kérdéseket vitatnak meg, mint annak a fenyegetésnek a megelőzése, illetve minimalizálása, amelyet a nem biztonságos nukleáris anyagok jelentenek. Elemzők szerint azonban áttörés nemigen várható, hiszen két atomhatalom – Oroszország és Pakisztán – nincs jelen a washingtoni csúcsértekezleten, és nincsenek megbízható adatok a radioaktív anyagok feketekereskedelméről sem.

Csütörtökön egyébként Obama elnök a Fehér Házban díszvacsorát adott a találkozón részt vevő állam- és kormányfők részére, míg ezzel egy időben a külügyminisztériumban John Kerry tárcavezető látta vendégül a konferencián részt vevő külföldi kollégáit. Köszöntő beszédében a miniszter hangsúlyozta, hogy bár a nukleáris biztonság ügye néha lassan halad, és változatlanul sok a tennivaló, “minden egyes lépés, amelyet megteszünk, távolodás a veszélyektől”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek