2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Sport

Olimpia 2024: közép-európai játékokat akarunk rendezni

Budapest pályázata a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére nem csak Magyarországot, hanem az egész közép-európai régiót is képviseli, ahol eddig nem rendeztek játékokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Szijjártó Péter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián kifejtette: ha Magyarországon rendeznék a játékokat, mintegy százezer új munkahely jönne létre, 3,7 milliárd euró bevételt hozna az országnak az olimpia és 0,3 százalékponttal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez, valamint az eddigi turisztikai rekordokat is sikerülhet megdönteni.


Budapest, 2016. április 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. április 20.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kitért arra, hogy a versenyre való benevezés is komoly büszkeségre ad okot, mivel Budapest Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel veheti fel a versenyt, ahol már összesen öt olimpiát rendeztek. Erős vetélytársakról van szó, de Magyarország tudja, hogyan kell versenyre kelni ilyen erős konkurenciával, ahogy a külgazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban is megmutatta már több alkalommal, hogy eléjük tud kerülni – mondta.

Úgy vélte, a nemzetközi olimpiai mozgalom számára is jelentős hozzáadott értéket hordozna, ha nem egy jól megszokott, nagy metropoliszban tartanák a játékokat, hanem úgy helyszínen, új régióban rendeznék az olimpiát.


Kiemelte: a magyar kormány, mivel nemzeti ügyről van szó, a legteljesebb körű támogatást és hátteret biztosítja az olimpiai pályázatnak.

Budapest, 2016. április 20. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. április 20.
Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta: a főváros lakosságának egyre nagyobb hányada, egyre több szervezet és döntéshozó áll a pályázat mögé. Budapest nagy nyertese lehet a játékoknak – jelentette ki a főpolgármester, aki szerint a 2020 utáni gazdasági fejlesztések húzóágazata lehet az olimpia, amely biztosíthatja a Budapest és az ország hosszú távú fejlődését.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az egyetlen olyan nemzet, amelyik száznál több aranyérmet nyert, de még nem rendezhetett játékokat.

Budapest, 2016. április 20. Bienerth Gusztáv gazdasági szakember, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőse (b-j) az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. április 20.
Bienerth Gusztáv gazdasági szakember, az Olimpiai Védnöki Testület tagja, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőse (b-j) az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által rendezett, az olimpia gazdasági hatásairól szóló konferencián a budapesti Corinthia hotelben 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse az MTI-nek elmondta: meggyőződése, hogy az olimpiai játékok nyomán megnyíló új munkalehetőségek miatt nagyon sok, ma külföldön élő magyar visszatérne az országba, és itthon kamatoztatná nyelvtudását, szakértelmét.

Az olimpia számos gazdasági előnnyel járna, a megnövekedett globális figyelem által több pénz áramlik a gazdaságba, több befektető és turista választhatja majd az országot – sorolta.

Kitért arra, hogy a NOB Agenda 2020 reformprogramja lehetővé teszi, hogy a közepes méretű nagyvárosok is tudjanak játékokat rendezni, így kiszélesedett a nevezők köre. Hangsúlyozta: ésszerűbb, olcsóbb, fenntarthatóbb, megtérülőbb olimpiák irányába mozdult el a NOB, és ebbe a koncepcióba Budapest tökéletesen beleillik.

Példakánt említette, hogy elsőbbségben részesítik az olimpiai helyszínek tervezésekor a már meglévő, az olimpiától függetlenül tervezett vagy ideiglenes létesítményeket. Hozzátette: földrajzi fenntarthatósági okokból azt is támogatják, hogy vidéki, vagy akár határon túli városok is bekapcsolódjanak a rendezésbe. Mint mondta, a magyar lakosság 90 százaléka 90 percen belül, bárhol is lakjon, legalább egy olimpiai versenyt elérhet majd a tervek szerint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Dizájndíjas a női kosárlabdacsapat öltözője

    Dizájndíjas a női kosárlabdacsapat öltözője

    Belsőépítészeti kategóriában az első helyért járó díjat hozta el Hevesi Annabella és Bella Gábor, vagyis az IO Line and Round az A’Design Awardon a Sopron Basket többszörös bajnok és Euroliga ezüstérmes női kosárlabda-csapatnak tervezett öltözőjével.

  • Szögre akasztotta a kesztyűt Király Gábor

    Szögre akasztotta a kesztyűt Király Gábor

    Bejelentette visszavonulását Király Gábor 108-szoros magyar válogatott futballista, az NB I-ből búcsúzó Haladás kapusa. A 43 éves hálóőr 1998. március 25-én az Ausztria ellen mutatkozott be a válogatottban, majd 2016.