EUR: 345,93 Ft
CHF: 320,81 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Sport

Olimpia előtt: Magyarországon is virágkorát éli a dopping

Tiszeker Ágnes, MACS, antidopping

Tiszeker Ágnes és a londoni olimpia tiltólistája (Fotó: MTI)

Az élsport akár 30 százalékban doppingfertőzött lehet, az ellenőrzések viszont ennek csupán alig tizedét tárják fel – nyilatkozta a Lokálnak Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tiltott szerek piaca az egész világon virágzik, ez alól Magyarország sem kivétel. – A magyar sportolók dopping szempontjából ugyanolyan helyzetben vannak, mint a nagy sportnemzetek versenyzői: az interneten bármely tiltott szer könnyen beszerezhető. A problémát súlyosbítja, hogy rendkívül elterjedtek az úgynevezett dizájner szerek, amelyek kimutatása komoly fejtörést okoz a laboroknak, sőt egyes teljesítményfokozók jelenleg kiszűrhetetlenek.
Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy tavaly állami megrendelésre 1100 mintavételt végeztek, ebből 9 eset zárult pozitív eredménnyel. Végül hatnál állapítottak meg doppingvétséget, a többinél gyógykezelés következtében került tiltólistás szer a sportoló szervezetébe. – Idén legalább 1500 ellenőrzést hajtunk végre az állam felkérésére, de dolgozunk a nemzeti és nemzetközi sportszövetségeknek is – közölte a MACS első embere. Fokozott figyelem irányul a riói olimpiára kijutott sportolókra, őket a kvóta megszerzésekor, illetve a kiutazás előtt minimum még három alkalommal felkeresik az ellenőrök, akik vért és vizeletet is vesznek a versenyzőktől.
– Bárkit bárhol bármikor bármennyiszer országhatár vagy életkori megkötés nélkül ellenőrizhetünk – fogalmazott Tiszeker Ágnes. Mivel itthon nincs megfelelő létesítmény, a hazai minták bevizsgálása az Ausztriában található seibersdorfi laboratóriumban történik.

Kapcsolódó Cikkek