EUR: 346,05 Ft
CHF: 320,29 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Összecsapott a Nindzsákkal a kongói rendőrség

Heves összecsapások törtek ki hétfőn a Kongói Köztársaság fővárosában, Brazzaville-ben rendőrök és ellenzéki milicisták között – közölte egy kormánytisztviselő. Hírügynökségi tudósítók fültanúi a szórványos fegyverropogásnak.

A lövések időnként sűrűbbek, majd elhalnak, később újrakezdődnek. Barazzaville déli Bacongo és Makelekele negyedéből hallatszanak – jelentették a tudósítók.


A neve elhallgatását kérve nyilatkozó kormánytisztviselő szerint a rendőrség a Nindzsák nevű milícia tagjaival csap össze.

Ez a milícia volt a legjelentősebb kormányellenes erő a Kongói Köztársaságban az 1998-99-es polgárháborúban. A szervezet 1999-ben tűzszüneti megállapodást kötött a kormánnyal, de a 2000-es években újra fegyvert fogott, és beleszólást követelt a katonai és a politikai döntésekbe. 2003-ban békemegállapodást kötöttek a felek, a milíciát pedig feloszlatták.

Kongóban néhány héttel ezelőtt újraválasztották Denis Sassou-Nguesso államfőt, az elnökválasztás eredményét másfél héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra. Sassou-Nguesso 32 éve van hatalmon, választás révén először 2002-ben, majd 2009-ben lett államfő. Egy tavaly októberben megtartott népszavazás értelmében harmadszor is indulhatott elnökválasztáson. Az ellenzék akkor a népszavazás eredményét hamisnak bélyegezte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.