EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Egyéb XIV.kerület

Petőfi barátja volt a Bethesda első főorvosa

Bakody Tivadar

Bakody Tivadar

105 éve hunyt el Bakody Tivadar, a Bethesda első főorvosa. A XIX. század elismert tudósának kiemelt szerep jutott a Bethesda kórház megszületésében.

– Bakody 1862-ben felajánlotta a német ajkú református gyülekezet szegényebb tagjainak, hogy hajlandó őket ingyen kezelni – emlékezett meg a reformatus.hu-n a Bethesda első főorvosáról Millisits Máté, Zugló helytörténésze. – A gyülekezet a felajánlást továbbgondolva 1864-ben bizottságot hozott létre, hogy segítsen megfelelő helyet találni a gyógyításnak. A Németajkú Leányegyházközség bérelni szeretett volna egy helyiséget a kis kórháznak, de a szomszédok tiltakozása miatt a bérbeadó visszalépett. Bakody ekkor megvásárolta az épületet, amit aztán maga adott bérbe a leányegyházközségnek. Ezután 1866 januárjában megnyílhatott a Bethesda kórház. Bakody Tivadar 1886-ig látta el itt a főorvosi feladatokat.


Bakody egyébként az Orvosi Hetilapban 1861-ben megjelent Országos testgyakorlat című cikkével tulajdonképpen a hazai tornamozgalom elindítójának is tekinthető. Először javasolta ugyanis, hogy a testmozgás legyen iskolai tantárgy. Ő volt a hazai tornasport egyik első szervezője, nem mellesleg szabadkőművespáholy-vezető. Petőfi Sándorral is jó barátságot ápolt, aki Bakody német nyelven megjelent Álomképek címmel írt verseskötetéről elismeréssel nyilatkozott.

Kapcsolódó Cikkek