EUR: 345,01 Ft
CHF: 321,06 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb XIV.kerület

Petőfi barátja volt a Bethesda első főorvosa

Bakody Tivadar

Bakody Tivadar

105 éve hunyt el Bakody Tivadar, a Bethesda első főorvosa. A XIX. század elismert tudósának kiemelt szerep jutott a Bethesda kórház megszületésében.

– Bakody 1862-ben felajánlotta a német ajkú református gyülekezet szegényebb tagjainak, hogy hajlandó őket ingyen kezelni – emlékezett meg a reformatus.hu-n a Bethesda első főorvosáról Millisits Máté, Zugló helytörténésze. – A gyülekezet a felajánlást továbbgondolva 1864-ben bizottságot hozott létre, hogy segítsen megfelelő helyet találni a gyógyításnak. A Németajkú Leányegyházközség bérelni szeretett volna egy helyiséget a kis kórháznak, de a szomszédok tiltakozása miatt a bérbeadó visszalépett. Bakody ekkor megvásárolta az épületet, amit aztán maga adott bérbe a leányegyházközségnek. Ezután 1866 januárjában megnyílhatott a Bethesda kórház. Bakody Tivadar 1886-ig látta el itt a főorvosi feladatokat.


Bakody egyébként az Orvosi Hetilapban 1861-ben megjelent Országos testgyakorlat című cikkével tulajdonképpen a hazai tornamozgalom elindítójának is tekinthető. Először javasolta ugyanis, hogy a testmozgás legyen iskolai tantárgy. Ő volt a hazai tornasport egyik első szervezője, nem mellesleg szabadkőművespáholy-vezető. Petőfi Sándorral is jó barátságot ápolt, aki Bakody német nyelven megjelent Álomképek címmel írt verseskötetéről elismeréssel nyilatkozott.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.