EUR: 326,39 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb XV.kerület

Porrá égett a hetvennyolc éves orgona

A húsvét hétfőn reggel kigyulladt Jézus Szíve templom épülete 15. kerület ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Jézus Szíve-templom belülről
( Fotó: Sáfár Tibor)

Aggódva járta körbe kutyasétáltatás közben Erzsébet és Éva a kiégett rákospalotai templomot, de a kerítésen nem tudtak bejutni. A kármentés idejére ugyanis lezárták az épületet, a miséket a közösségi házban tartják. Szerencsére az urnateremre nem terjedtek át a lángok, de a falakat vastag korom fedi, és az orgona játékasztala porig égett.

– Húsvét hétfőn reggel sűrű füst látszott a templom felől, és nemsokára itt voltak a tűzoltók is – idézte fel a történteket Erzsébet. –Bár mi reformátusok vagyunk, mindig ide járunk az éjféli misére.


Barátnője, Éva szomorúan bólogatott és elmondta, abban bízik, hogy sokan segítenek majd, és mielőbb eltakarítják a romokat és újjáépítik. Lapunkat Lengyel László, a romeltakarítás vezetője kísérte végig a Jézus Szíve-templomon. Az orgona romjait ottjártunkkor a kántor takarította a karzaton, és mindent elárasztott az intenzív füstszag. Egy teherautóra folyamatosan hordták ki a törmeléket.

– A szőnyegek, a falak, a képek vagy kormosak vagy szétáztak az oltás során. Az üvegszilánkokat igyekeztünk összeszedni, ugyanis a tűzoltóknak az oltás során be kellett törniük az ablakokat, a padsorok tele voltak cserepekkel. 1938-ban épült a templom, 1956-ban lövést kapott. A templom külső felújítása nemrég fejeződött be, most kezdődött volna a belső renoválás – mutatott körbe László.


A plébánia minden felajánlást és segítséget szívesen fogad. Jól jönne egy professzionális szőnyegtisztítás vagy akár néhány segítő kéz is majd a takarításnál, de most még a szénné égett orgona maradványait kell elhordani.

A karzaton Kereskényi János kántor kormos arccal, munkásruhában, lapáttal próbálta egy halomba gyűjteni azt, ami a 78 esztendős hangszerből megmaradt. Huszonöt évig muzsikált rajta.

A húsvét hétfőn reggel kigyulladt Jézus Szíve templom épülete 15. kerület ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kereskényi János kántor megtörve takarította az orgona romjait
( Fotó: Sáfár Tibor)

– A játékasztal porrá égett, egy új sok-sok millióba kerül és a vezérlővel együtt cserére szorul. Ez eddig több mint 10 millió forint – magyarázta a szavakat keresve a kántor, akit láthatóan megviseltek az események.

A húsvét hétfőn reggel kigyulladt Jézus Szíve templom épülete 15. kerület ( Fotó: Sáfár Tibor)

Lengyel László megmutatta a sértetlen márványtermet
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egyik szomszéd házban lakó asszony telefonált, hogy dől a füst a templomból – elevenítette fel a húsvét hétfői reggelt Zsuzsa, a sekrestyés. – Azonnal hívtuk a tűzoltókat, villámgyorsan kiértek Újpestről. Egyelőre vizsgálják a tűz okát, még nem tudok erről mit mondani. A hétfői mise a közösségi házban volt, és továbbra is ott lesz, a híveket oda várjuk – osztotta meg lapunkkal Zsuzsanna.

– Szerencsére az urnatemető sértetlen – igyekezett megnyugtatni a híveket Lengyel László. – Akinek itt nyugszik a szerette, a héten már jöhet a márványterembe, ugyanis a templomnak ez a része egyáltalán nem sérült meg és meg tudjuk nyitni a hívek előtt.

(forógaléria: www.lokal.hu)

Ide várják a segítséget

Aki pénzadománnyal szeretne segíteni a templomnak, az alábbi számlaszámra küldheti. A megjegyzés rovatba fel kell tüntetni, hogy „tűzkár”.

11784009-20208705

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.