EUR: 326,49 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Extra

Prince – a zenészlegenda élete képekkel és videókkal

57 évesen meghalt Prince. Az énekes már életében is legenda volt, 27 hangszeren játszott. Igazi különc volt, akit az egész világ ünnepelt. Kétszer nősült, kisfia mindössze egy hétig élt. A zenész soha nem tudta feldolgozni ezt a tragédiát.

Már az elmúlt időszakban sem érkeztek jó hírek az énekesről. A TMZ múlt héten írt arról, hogy Prince kórházba került, miután gépe kényszerleszállást hajtott végre. A híresség állítólag súlyos influenzával küzdött, ezért a meghirdetett koncerjeit is le kellett mondania.  Azonban senki nem gondolta volna, hogy ennyire súlyos az állapota… A sztár sajtósa elárulta, hogy az énekes holttestét Minneapolis egyik külvárosában lévő otthonában találták meg. Az egész világ gyászol, Prince pedig már egy égi zenekarban játszik tovább…


27 hangszeren játszott

Prince igazi zenész családba született, a szüleinek is saját zenekara volt. Sőt, még a nevét is édesapja egyik együttese után kapta. A szülei a hatvanas években elváltak, de a kis Prince egyiköjüknél sem maradt hosszú ideig.  Végül a család közeli barátai, az Anderson család veszi őt magához. Prince 7 évesen már saját dalokat ír, 14 évesen alapítja meg saját zenekarát. Állítólag 27 hangszeren játszott, de legjobban gitározni és zongorázni szeretett. Kicsiként epilepsziás rohamok kínozták, pici volt és vékony, ezért osztálytársai sokat csúfolták.


A nők a lábai előtt hevertek

File photo dated 09/06/99 of Prince, with his former wife Mayte Garcia, as the singer has died at the age of 57, his publicist said., Image: 282240694, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Prince és Mayte Garcia

– Furcsa, hogy korábban nem voltam sikeres a nőknél, de amikor színpadra kerültem, már nem számított hány centi vagyok. Mindenki engem akart – nyilatkozta egyszer Prince, aki a kilencvenes években ismerkedett meg az első igazán nagy szerelmével, Mayte Garciával. 1996-ban Valentin-napon feleségül is vette, szerettek volna gyereket, így nem sokkal az esküvő után, megszületett Mayte és Prince kisfia, Boy Gregory. A pici azonban súlyos genetikai rendellenességgel, úgynevezett Pfeiffer-szindrómával jött a világra. A kicsi csupán egy hétig élt és Prince magát hibáztatta a történtekért. Azt gondolta, hogy ő is tehet a tragédiáról, ha esetleg nem élt volna felelőtlen életmódot minden másképp alakul. A pár idővel elvált, nem bírták cipelni már ezt a súlyos terhet.

Madonna és Kim Basinger

Prince állítólag Madonnával is randizott egy ideig, az énekesnő azonban nem nyilatkozott valami szépeket a zenészről. Azt mondta, amikor találkoztak Prince sosem evett, mindig csak “undok képpel” szürcsölte a teáját. Később Princenek Kim Basingerrel is volt viszonya, aki akkor már Ron Snyder felesége volt. A férfi később könyvében arról írt, hogy nagyon bántotta, hogy Kim egy “törpével” csalta meg. Prince 157 centi volt azaz 15 centivel volt alacsonyabb Kim Basingernél.

A különc zseni

Prince meghatározó előadó volt, de mind közül a legkülöncebb. Nem ünnepelte születésnapját, irtózott a mobiltelefontól, interjúin nem lehetett diktafont használni, és mivel lefutott dolognak tartotta az internetet, honlapot sem akart. Utolsó albumát 2015-ben végül az internetről is le lehetett tölteni.
2011. augusztus 8-án először lépett fel Magyarországon, a Sziget fesztivál nulladik napján.

Tudtad?

– James Brown, Jimi Hendrix, Earth Wind & Fire, The Beatles, The Rolling Stones és a Led Zeppelin volt rá hatással.

– Első két albumát a R’n’B és a pop keveréke jellemezte, majd a harmadik albumától kezdve jelentkezett jellegzetes stílusa az ún. Minneapolis Sound.

– Az 1970-es években robbant be többek közt olyan slágerekkel, mint a Wanne Be Your Lover. Későbbi nagy sikerei közé tartozott a Purple Rain, a Let’s Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls.

– Az 1984-ben készített “Purple Rain” című koncertfilmjének betétdala Oscar-díjat kapott.

–  Az alacsony termetű, extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer, szövegíró – eredeti nevén Rogers Nelson – kora egyik leginkább újító szellemű előadója volt szakértők szerint.

– 2004-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába.

Budapest, 2011. augusztus 9. Prince amerikai zenész, énekes ad koncertet a nagyszínpadon a Sziget fesztivál nulladik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapest, 2011. augusztus 9.
Prince amerikai zenész, énekes ad koncertet a nagyszínpadon a Sziget fesztivál nulladik napján, a budapesti Hajógyári-szigeten.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Singer Prince watchinges Rafael Nadal playing his eight-final game of the French Tennis Open at Roland Garros Stadium in Paris, France, June 2, 2014., Image: 195303334, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Prince

Címkék

Kapcsolódó Cikkek