2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Razzia Berlin legnagyobb kuplerájában

Nagyszabású házkutatást tartottak Berlin legnagyobb nyilvánosházában, a német főváros ügyészségének csütörtöki tájékoztatása szerint a razzia során bizonyítékot szereztek egy sor bűncselekményről, a többi között 17,5 millió euró értékű adó- és társadalombiztosítási csalást állapítottak meg.

A Berlin nyugati részén egy autópálya mellett működő Artemis nevű bordélyt csütörtökre virradó éjjel 900 rendőr és pénzügyőr szállta meg, miután egy prostituált a rendőrséghez fordult és “kitálalt”.


A hatóságok szerint a nyilvánosházban dolgozók egy részét a Hells Angels nevű motoros banda futtatta. A szervezett bűnözéssel kapcsolatban ismert banda az üzemeltetőkkel összejátszva kizsákmányolta őket és erőszakot alkalmazott velük szemben.

A helyszínen 96 prostituáltak hallgattak ki és őrizetbe vettek hat embert, a nyilvánosház két vezetőjét és négy úgynevezett madámot, az intézmény napi működtetésével foglalkozó személyt. Több mint 6 millió euró értékben foglaltak le készpénzt, értéktárgyakat, autókat.


Németországban 2002 óta – a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek kormánya idején elfogadott törvény révén – a prostitúció nem számít közerkölcsbe ütköző tevékenységnek, ami nagyban erősítette a jogbiztonságot a szakmában. A közerkölcsbe ütköző tevékenységre vonatkozó szerződések ugyanis semmisek, így a prostituáltak addig bizonytalan jogi környezetben, bármikor semmisnek minősíthető szerződésekkel dolgoztak.

A nyilvánosházak üzemeltetése is törvényes, és a szabályosan foglalkoztatott prostituáltak bekerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe, így jogosultak például orvosi ellátásra, munkanélküli segélyre, és nyugdíjjogosultságot is szereznek, mint bármely más munkavállaló.

A törvény azonban nem szüntette meg teljesen a prostituáltak kiszolgáltatottságát és a bűnözők, illetve a szervezett bűnözés jelenlétét a szakmában.

A jelenlegi, nagykoalíciós kormány – a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és az SPD kormánya – március végén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a legliberálisabb európai szabályozásként számon tartott 2002-es törvényt módosító javaslatát. Ez egyebek mellett a munkavállalók egészségét szolgálja, így szerepel benne, hogy szexmunkát csak óvszerrel lehet végezni, és szintén a munkavállalók védelmében erősíti a szakma hatósági felügyeletét. A javaslat szerint a tartományi kormányoknak ki kell jelölniük egy hatóságot a felügyelet ellátására, a prostituáltaknak pedig regisztrálniuk kell magukat ennél az intézménynél, majd meghatározott időközönként – 18 és 21 éves kor között évente, 21 éves kor felett kétévente – meg kell újítaniuk a regisztrációt és rendszeresen részt kell venniük egészségügyi tanácsadáson.

Becslések szerint Németországban nagyjából 400 ezer prostituált dolgozik, naponta átlagosan 1,2 millió ügyfelet szolgálnak ki. A bevétel éves szinten mintegy 14,5 milliárd euró lehet.

Kapcsolódó Cikkek