2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Rendkívül súlyos születési rendellenességeket okoz a zikavírus

Immár kétséget kizáróan biztos, hogy a zikavírus súlyos születési rendellenességeket okoz – jelentették be szerdán amerikai egészségügyi tisztségviselők.

A szakértők idáig csak feltételes módban beszéltek arról, hogy határozott összefüggés lenne a zikaláz brazíliai megjelenése és a ritka rendellenességgel született gyermekek számának emelkedése között. Szerdán azonban az Egyesült Államok járványügyi hivatala közölte, hogy elég bizonyíték van annak kijelentésére: a zikavírus kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál.


A hivatal tisztségviselői közölték, hogy várandós nőknek továbbra is ugyanazt tanácsolják, mint korábban, csak még nyomatékosabban: ne utazzanak olyan országokba, amelyekben terjed a vírus, elsősorban Latin-Amerikába.

Az amerikai járványügyi hivatal már hétfőn is rossz hírrel szolgált. Egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amilyenekre eredetileg számítottak. Amellett, hogy a kórokozó rendkívüli károsodásokat okozhat magzatok agyában, nem kizárt, hogy felnőtteknél ritka neurológiai károsodást válthat ki.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai földrészen. A kórra 2014 februárjában figyeltek fel latin-amerikai őslakosok körében. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Kapcsolódó Cikkek