2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Rendkívüli hír: újra kinyithatnak vasárnap a boltok

A kormány felkéri az országgyűlést, hogy vonja vissza a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt – jelentette be Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere azt is közölte, hogy az erről szóló javaslatot már benyújtották a parlamentnek, ennek tárgyalására rendkívüli eljárásrendben történhet meg.

Rogán Antal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel együtt jelentette be a kormány döntését. A gazdasági tárcavezető ismertette a vasárnapi munkavégzésről szóló törvény hatásait vizsgáló friss tanulmányt. Ezt összegezve kijelentette, hogy a vasárnapi boltzár nyomán nem hogy nem csökkent, hanem nőtt a kiskereskedelem forgalma. tavaly év végén 5,6 százalékos pluszt mértek a szektorban. E mellett az a félelem is alaptalannak bizonyult amely az ágazat foglalkoztatottságának visszaeséséről szólt: 2014 végéhez képest 2015 végére több mint 3 ezerrel nőtt a munkavállalók száma, miközben 6 ezernél is több üres állásról vannak információk.


A Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere elmondta, a vasárnapi munkavégzés megosztó intézkedésnek bizonyult, a kormány számára a legfontosabb az emberek véleménye. Úgy fogalmazott, mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelniük, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés. Sokak számára az a cél, hogy a kényszerbetelepítés elleni egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. Ezt megengedni felelőtlenség lenne. Ezért a kormány javaslatot tesz a törvény visszavonására – jelentette ki a miniszter.

Budapest, 2016. április 11. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón az Országházban 2016. április 11-én. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentette: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2016. április 11.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón az Országházban 2016. április 11-én. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentette: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A mostani bejelentéssel tehát eldőlt, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) által kezdeményezett népszavazás a boltok vasárnapi nyitva tartásáról okafogyottá vált. Mint ismert, az ellenzéki párt vonatkozó kérdését múlt hét szerdán hitelesítette a Kúria. A Nyakó István szocialista politikus neve alatt futó kérdés konkrétan így szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”.


Az erről szóló jogszabály tavaly decemberben fogadta el az országgyűlés meggyőző többséggel. A törvény azt nevesítette, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk, kivéve amelyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert és a boltot a működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap.

Arra, hogy a vasárnapi boltzár kapcsán változhat a kormányzati álláspont, Orbán Viktor miniszterelnök már egy pénteki rádióinterjúban is utalt. Akkor úgy fogalmazott, hogy “természetesen nem akarjuk megfosztani az embereket a vasárnapi munkavégzés lehetőségétől, mert sokan vannak, akik a magasabb fizetés miatt vagy a sajátos életrendjük miatt nem akarják föladni a vasárnapi munkavégzést, azt viszont szeretnénk, ha nem lenne kényszer”.

A Fidesz támogatja a törvény visszavonását

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására – ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha még a héten megjelenik a közlönyben.  Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár “az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket”. Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de “nem hagyjuk őket magukra” – jelentette ki Kósa Lajos.

A KDNP tartózkodik a szavazásnál

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson – mondta Semjén Zsolt pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Kifejtette: egyeztetést kezdeményeznek többek között a szakszervezetekkel, az érintett cégekkel, társadalmi csoportokkal, és amint a társadalmi többség megvan, lesz szabad vasárnap.

Kapcsolódó Cikkek