2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Extra

Rendőrök vigyáztak az első magyar lottónyertesre

8550 bankó, azaz 855 ezer forint – ennyit nyert 1957-ben Magyarország első lottónyertese, Ring Sándorné. A családnak nagyon jól jött a nyeremény és ők voltak azok, akik divatba hozták a családi lottószámokat.

Az első ötöslottó-sorsolást 1957. március 7-én tartották, összesen 1 505 546 darab szelvény érkezett játékba. A MEDOSZ kultúrotthonba délután fél ötre hirdetett eseményen ünnepi műsor vezette be az új sorsolást. Telitalálat ekkor még nem volt, erre hat hétig kellett várni. A lottótörténelem első főnyereményét pedig a 66 éves özvegyasszony, Ring Sándorné vihette haza.


Budapest, 1957. április 12. Özv. Ring Sándorné nyugdíjas hatgyerekes családanya, az első öttalálatos lottónyeremény boldog tulajdonosa kezében az 1.758.466-os számú szelvénnyel, mellyel négy gyermeke és saját évszámait játszotta meg a lottón, jobbra Marica nevű lánya. MTI Fotó: Fényes Tamás

Budapest, 1957. április 12.
Özv. Ring Sándorné nyugdíjas hatgyerekes családanya, az első öttalálatos lottónyeremény boldog tulajdonosa kezében az 1.758.466-os számú szelvénnyel, mellyel négy gyermeke és saját évszámait játszotta meg a lottón, jobbra Marica nevű lánya.
MTI Fotó: Fényes Tamás

Az újság még azt is megírta, hogy a nyertes Budapesten, a XI. kerületben lakik, a szelvény kitöltése előtt pedig sorba vette gyermekei életéveit: Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Sokan követték ezután Ring Sándorné példáját, így az özvegyasszony hozta divatba a „családi” számokat. A nyeremény – 855 ezer forint – az akkor legnagyobb címletű százforintosok kötegeiből összeállított, 8550 bankót tartalmazó pakk volt. Összehasonlítási alapként: a játék mindössze 3 forint 30 fillér, Ring Sándorné nyugdíja pedig 500 forint volt. Akkoriban még a tévé is közvetítette, ha valaki átvette a nyereményét. Egészen a kilencvenes évekig nyilvános volt a nevük. Ring Sándorné az akkor 23 éves katona fiával, Mihállyal vette át a pénzt. A férfi tavaly egy interjúban emlékezett vissza óriási szerencséjükre:

Budapest, 1957. április 25. Özv. Ring Sándorné (b3), a 6. játékhét öttalálatos lottónyertese átveszi a nyereményt a MEDOSZ székházában.  MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

Budapest, 1957. április 25.
Özv. Ring Sándorné (b3), a 6. játékhét öttalálatos lottónyertese átveszi a nyereményt a MEDOSZ székházában.
MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

– Akkor épp katonai szolgálatot teljesítettem, de a pénz átvételére szerencsére hazaengedtek. Még soha nem volt a kezünkben akkora összeg. Emlékszem előtte kijöttek hozzánk a lottótársaság munkatársai és értesítették az anyámat, hogy megnyerte az ötöst. Akkoriban a beküldött szelvényen szerepelt a játékos címe is, ezért nem okozott problémát, hogy megtaláljanak minket. Édesanyám aggódva kezdte keresni a lottószelvényét, fél napig tartott, míg megtalálta, a konyharuhája zsebében lapult – magyarázta Mihály, aki azt is elárulta, hogy ezek után két napig rendőrautó állt a lakásuk előtt. A pénz egy részét bankba tették, de vettek Érden egy házat is. A sajátjukat egy bomba megsemmisítette 1945-ben, ezért az ötvenes években társbérletben kellett lakniuk. A 855 ezer forintból akkor akár nyolc lakást is vásárolhattak volna a fővárosban, ők mégis szerényen éltek. Ring Sándorné pedig megosztotta a pénzt a gyerekeivel. Mihály azóta is minden héten játszik, ugyanúgy családtagok számaival, ahogy egykor édesanyja tette.


Kapcsolódó Cikkek