EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Róháni: Irán megvédi a muzulmánokat a terrorizmustól és Izraeltől

Irán megvédi a muzulmán országokat a terrorizmussal és Izraellel szemben – jelentette ki vasárnap Haszan Róháni iráni elnök a hadsereg napjának alkalmából rendezett katonai parádén.

A perzsa állam veszély esetén védelmet nyújt a muzulmán országoknak a terrorizmussal és a cionizmussal szemben – mondta Róháni, és hozzátette, hogy csak akkor, ha az adott országok kérik a segítséget.


A páncélkocsik és rövid hatótávolságú rakéták mellett az Oroszországtól nemrég vásárolt Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket felvonultató eseményen az iráni államfő hangsúlyozta: Irán katonai ereje a védelmet és az elrettentést szolgálja, nem jelent fenyegetést az ország szomszédjaira.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) élesen bírálta Iránt éves tanácskozásának pénteki zárónapján: az iszlám világ vezetői azzal vádolták Teheránt, hogy továbbra is támogatja a terrorizmust, és beavatkozik a közel-keleti térség országainak ügyeibe.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatainak ellenére a perzsa állam folytatja – szakértők szerint atomtöltet hordozására alkalmas – ballisztikus rakétáinak kísérleti kilövéseit. Teherán következetesen azt állítja, hogy a rakétatesztek védelmi célokat szolgálnak.

Irán két közel-keleti fegyveres konfliktusban is érintett: a jemeni polgárháborúban a síita húszi lázadókat, míg Szíriában Bassár el-Aszad elnök hadseregét támogatja.

Kapcsolódó Cikkek