2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Külföld

Shakespeare ma népszerűbb külföldön, mint szülőhazájában

William Shakespeare ma népszerűbb külföldön, mint szülőhazájában, ugyanakkor jelentősen hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához és a szigetország pozitív nemzetközi megítéléséhez – derült ki a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov vizsgálatából, amelyet a drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából készítettek.

A British Council megrendelésére végzett felmérés 15 ország 18 ezer lakosának bevonásával készült.


“Négyszáz évvel a halála után Shakespeare életműve még mindig kulcsszerepet játszik az oktatásában és az emberek szórakoztatásában világszerte” – fogalmazott közleményében Rosemary Hilhorst, a British Council munkatársa.

A megkérdezettek több mint harmada mondta, hogy Shakespeare-nek köszönhetően pozitívabban gondol Nagy-Britanniára. Ez a szemlélet leginkább a Brazíliában (57 százalék) és az Indiában (62 százalék) élőkre jellemző.

A felmérésből az is kiderült, hogy Shakespeare-t sokkal jobban szeretik, értik és tartják még ma is releváns mondanivalóval bíró szerzőnek külföldön (65 százalék), mint szülőhazájában (59 százalék).

Ausztráliában és az Egyesült Államokban azonban jelentősen alacsonyabb a drámaíró népszerűsége, mint egyes nem angol nyelvű országokban: Kínában, Törökországban és Mexikóban.

A British Council szerint Shakespeare népszerűsége kihat Nagy-Britannia gazdaságára, nem csupán a Shakespeare-előadásokra érkezők miatt, hanem az ország vonzerejében, pozitív megítélésében játszott szerepe miatt is.

William Shakespeare műveit több mint 80 nyelvre lefordították és világszerte színpadra állították őket. Halálának pontos dátuma ismeretlen, a temetése 1616. április 25-én volt.

Kapcsolódó Cikkek