EUR: 344,75 Ft
CHF: 319,78 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb I.kerület II.kerület XI.kerület

Szenior pandúr programot is bevetnek a kerékpárosok és gyalogosok védelmére

Folytatódik a rendőrség akciója a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságáért.

Budai rakpart, kerékpár sáv, bringások, bringázók, bicikli (Fotó: Keresztesi Balázs)

A budai rakparton közös gyalogos és kerékpársávval óvják a nem gépjárművel közlekedőket, de gyakran egymást is veszélyeztetik

– 2014-ben 626-an haltak meg közlekedési balesetben, 40 százalékuk gyalogos vagy kerékpáros volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért tavaly megelőzési programot indított, melynek eredményeként 2015-ben a 644 halálos áldozatnak már csak a 35 százaléka volt gyalogos vagy biciklis – tájékoztatott Óberling József. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője hozzátette, idén az év első két hónapjában megint 40 százalékra emelkedett a balesetben elhunyt gyalogosok és kerékpárosok aránya.


– A gyalog vagy kerékpárral közlekedők sokszor nem csupán áldozatai, hanem okozói is a baleseteknek: az összes ilyen eset 12 százalékát okozták tavaly, többet, mint a tehergépkocsi- és a buszvezetők együtt. Vagyis vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem tartják be azokat.

A főosztályvezető kifejtette, idén sem büntetéssel, hanem meggyőzéssel kívánják növelni a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságát.  Kezdeményezik egyes jogszabályok módosítását is, például azt, hogy legyen kötelező a 14 év alattiaknál a kerékpáros-fejvédő használata, illetve kiterjesztenék a láthatósági mellény használatát, amelyet nappal lakott területen kívül gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt, lakott területen belül pedig éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak lenne kötelező hordani.


A rendőrség tovább üzemelteti a www.baleset-megelozes.hu oldalon a baleseti ponttérképet, és népszerűsíti a Bringamax programot, amelynek célja, hogy lehetőleg olyan kerékpárok vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek az előírt kötelező felszerelési tárgyakkal – fék, világítási és fényvisszaverő eszközök – rendelkeznek. Az idősek közlekedését és szabályismereteik bővítését a Szenior pandúr elnevezésű programmal segítik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.