EUR: 326,47 Ft
CHF: 289,29 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Terrortámadás Jeruzsálemben

Robbanás történt hétfőn egy jeruzsálemi buszon, az izraeli rendőrség szerint terrorista támadás történt, a mentőszolgálatok legalább tizenhét sebesültről tettek jelentést.

“Nincsenek kétségek afelől, hogy ez egy terrorista merénylet volt” – közölte a jeruzsálemi rendőrség egyik illetékese. Még nem tudni az elkövető személyazonosságát, vagy azt, hogy öngyilkos merénylet történt-e.


“Vizsgáljuk, honnan ered a robbanószerkezet, ki telepítette, és hogyan juthatott fel a buszra. A nyomozás még kezdeti szakaszában van” – tette hozzá az illetékes.

A The Jerusalem Post című helyi lap korábban azt közölte, a Jeruzsálem délnyugati részén fekvő Hebron úton egy üres buszban lépett működésbe egy robbanószerkezet, és a detonáció következtében a közelben lévő busz utasai sebesültek meg. Az újság tizenöt sebesültről számolt be, közülük ketten válságos állapotban vannak.


A helyi rendőrség első információi szintén arra utaltak, hogy terrortámadás történt, de a helyszín kivizsgálása után a katonai rádió értesülése szerint egyre valószínűbbnek vélték az illetékesek, hogy technikai hiba történt: az utasok nélküli autóbusz benzintartálya felrobbant, majd a tűz átterjedt a mellette álló teli buszra és több szomszédos gépkocsira. Végül azonban mégis a terrorakcióról szóló feltételezések igazolódtak be.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak palesztinok izraeliekkel szembeni, főként késeléses támadásai. A hétfői támadás miatt eleinte felerősödtek azok a félelmek, hogy ismét rendszeressé válhatnak a Jeruzsálemet tíz évvel ezelőtt megrázó öngyilkos merényletek.

A rendőrség képviselője a katonai rádióban kijelentette, hogy nem volt előzetes figyelmeztetésük egy efféle terrormerényletről, de a város lakói a pénteken kezdődő nyolc napos pészah ünnepre készülődnek, és ezért ezekben a napokban fokozott készültség lépett életbe.

A rádió értesülése szerint tizenheten sebesültek meg, ketten súlyosan. Minden sérültet elszállítottak különböző jeruzsálemi kórházakba.

Kapcsolódó Cikkek