2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Terrortámadás Jeruzsálemben

Robbanás történt hétfőn egy jeruzsálemi buszon, az izraeli rendőrség szerint terrorista támadás történt, a mentőszolgálatok legalább tizenhét sebesültről tettek jelentést.

“Nincsenek kétségek afelől, hogy ez egy terrorista merénylet volt” – közölte a jeruzsálemi rendőrség egyik illetékese. Még nem tudni az elkövető személyazonosságát, vagy azt, hogy öngyilkos merénylet történt-e.


“Vizsgáljuk, honnan ered a robbanószerkezet, ki telepítette, és hogyan juthatott fel a buszra. A nyomozás még kezdeti szakaszában van” – tette hozzá az illetékes.

A The Jerusalem Post című helyi lap korábban azt közölte, a Jeruzsálem délnyugati részén fekvő Hebron úton egy üres buszban lépett működésbe egy robbanószerkezet, és a detonáció következtében a közelben lévő busz utasai sebesültek meg. Az újság tizenöt sebesültről számolt be, közülük ketten válságos állapotban vannak.


A helyi rendőrség első információi szintén arra utaltak, hogy terrortámadás történt, de a helyszín kivizsgálása után a katonai rádió értesülése szerint egyre valószínűbbnek vélték az illetékesek, hogy technikai hiba történt: az utasok nélküli autóbusz benzintartálya felrobbant, majd a tűz átterjedt a mellette álló teli buszra és több szomszédos gépkocsira. Végül azonban mégis a terrorakcióról szóló feltételezések igazolódtak be.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak palesztinok izraeliekkel szembeni, főként késeléses támadásai. A hétfői támadás miatt eleinte felerősödtek azok a félelmek, hogy ismét rendszeressé válhatnak a Jeruzsálemet tíz évvel ezelőtt megrázó öngyilkos merényletek.

A rendőrség képviselője a katonai rádióban kijelentette, hogy nem volt előzetes figyelmeztetésük egy efféle terrormerényletről, de a város lakói a pénteken kezdődő nyolc napos pészah ünnepre készülődnek, és ezért ezekben a napokban fokozott készültség lépett életbe.

A rádió értesülése szerint tizenheten sebesültek meg, ketten súlyosan. Minden sérültet elszállítottak különböző jeruzsálemi kórházakba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.