EUR: 346,21 Ft
CHF: 321,37 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Terrortámadás Törökországban, rengeteg halott

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant csütörtökön a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir városban egy rendőröket szállító kisbusz mellett, 7 rendőr meghalt, további 27 személy megsebesült, köztük 14 civil – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A külvárosi út szélén álló autóba rejtett pokolgépet távirányítóval akkor hozták működésbe, amikor a készenléti rendőrség páncélozott járműve elhaladt mellette.


A hatóságok nagy számban mentőegységeket vezényeltek a helyszínre.

A detonáció következtében a közeli buszpályaudvar, valamint a környék épületeinek ablakai is betörtek, több járműben keletkezett kár.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők 355 tagja vesztette életét, a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 5369 lázadóját “tették ártalmatlanná”, számos helyen kijárási tilalom van érvényben.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres küzdelmet folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Reccep Tayyip Erdogan török elnök a washingtoni Brookings Intstitute agytrösztben mondott beszédében reagált a történtekre. “Sarokba szorult” támadókról beszélt, s reményét fejezte ki, hogy a török hatóságok “eltökéltsége” véget vet a terrorizmusnak.

Erdogan a washingtoni atomcsúcs miatt tartózkodik az amerikai fővárosban, a Brookings Institute-ben A globális kihívások és Törökország céljai 2023-ig címmel tartott előadást.

Kapcsolódó Cikkek