EUR: 346,14 Ft
CHF: 320,41 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Terrortámadás várható a svéd fővárosban!

A svéd hírszerzés nemrég olyan információ birtokába jutott, amely szerint az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének tagjai valószínűleg a skandináv ország fővárosában, Stockholmban terveznek merényletet elkövetni – jelentette a helyi média; a biztonsági szolgálatok közölték, vizsgálják az értesülés hitelességét.

Az Aftonbladet és az Expressen svéd napilapok, valamint a közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a szóban forgó információ egy Stockholmot fenyegető terrortámadás veszélyére utal.


Az Expressen információi szerint a svéd titkosszolgálatot (SAPO) iraki források úgy tájékoztatták, hogy az Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja léphetett a skandináv ország földjére azzal a szándékkal, hogy támadást hajtson végre civil célpontok ellen.

A titkosszolgálat egyik szóvivője azt mondta, nem kommentál terrorfenyegetésre vonatkozó részleteket, annyit árult el csupán, hogy a SAPO együttműködik a rendőrséggel, valamint más nemzeti és nemzetközi partnerekkel. “A hírszerzés alaposan kiértékeli a kapott információt, amely olyan természetű, hogy megítélésünk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – tette hozzá.


Egy iraki biztonsági forrás közlése szerint 2015 februárjában hat iraki állampolgár hagyta el Irakot és utazott Svédországba Törökországon keresztül. A csoport vezetője korábban Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori iraki vezetőjének a harcostársa volt, és többször is börtönbe vetették az amerikai erők Irakban.

“Különleges műveleteket akarnak elkövetni Svédországban, hogy kikényszerítsék a skandináv ország kilépését az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióból” – tette hozzá a névtelen forrás, a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli támadásokra is utalva.

Svédországot még nem érte nagyszabású fegyveres támadás. Egy férfit perbe fogtak, amiért megpróbált robbanószerkezetet összeállítani, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre az országban. 2010-ben egy öngyilkos merénylő meghalt, amikor a testére erősített robbanószerkezet a tervezettnél korábban robbant fel Stockholm belvárosában.

Az NRK norvég köztelevízió arról számolt be, a norvég rendőrség vizsgálja, hogy a királyi családnak a fenyegetések fényében tanácsos-e a hét végére Stockholmba utazni a svéd király hetvenedik születésnapjának alkalmából tervezett ünnepségekre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.

 • Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Túszokat ejtett egy férfi egy bankban

  Órákig tartó tárgyalásokat követően megadta magát az a férfi, aki hat embert ejtett túszul egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén – közölték szemtanúk és a rendőrségi szakszervezet szóvivője.

 • Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit

  Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva – közölte csütörtökön a görög kormány.