EUR: 326,35 Ft
CHF: 289,86 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Külföld

Több mint 200 civil halott a szíriai támadásban

Kétszáznál is több civil halottja van az észak-szíriai Aleppó városában egy héttel ezelőtt fellángolt harcoknak – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet pénteki jelentéséből, amely szerint a város nagy részén most már szünetelnek az összecsapások.

A február végén született törékeny fegyverszünet végét jelző erőszak a 2012-ben kettészakadt metropolisz mindkét oldalán sok áldozatot követelt. Az ország volt gazdasági központjának a lázadók ellenőrizte, keleti felén a kormányerők légicsapásaiban 123 civil halt meg, köztük 18 gyerek. A hadsereg ágyúzásai nyolc lakossal végeztek.


Az Aszad-rezsim által ellenőrzött nyugati oldalon a lázadók tüzérségi támadásaiban 71 civil vesztette életét. A halottak között tizenhárom gyerek volt – közölte a megfigyelőközpont.

A hajnali órák viszonylagos nyugalma után pénteken is folytatódtak a harcok; az OSDH jelentése szerint az ellenzéki városrészek elleni légicsapásokban egy gyerek meghalt, öten megsebesültek. A helyi polgári védelem egyik vezetője szerint sok bomba csapódott be mecsetek közelében, egy lövedék egy klinikát talált el Aleppó el-Mardzsa negyedében.


Az állami televízió ugyanakkor azt jelentette, hogy az ellenzéki támadásokban több ember megsebesült a rezsim ellenőrizte környékeken.

A véres események miatt a városban a muszlimok számára a hét legfontosabb vallási eseménye, a pénteki imádság elmarad a mecsetekben.

Az elmúlt hét legvéresebb eseménye egy kórház és egy lakóépület ellen intézett légitámadás volt, amely a legfrissebb ismeretek szerint legkevesebb 55 ember halálát okozta. A hadsereg tagadja, hogy a szír légierő támadta meg a kórházat. A kormány bírálói ezzel szemben arra emlékeztettek, hogy a szemben álló felek közül csak a kormányerők rendelkeznek harci repülőkkel, ugyanakkor a tragédiát megelőző napokban helyi aktivisták azt jelentették, hogy a damaszkuszi előrenyomulást támogató orosz hadsereg bombázói is részt vettek a harcokban.

Az ellenzéki fegyveres alakulatok és a hadsereg közti közvetlen összecsapások a washingtoni és moszkvai közvetítéssel február 27-én életbe lépett tűzszünet egyértelmű megsértését, sokak szerint annak végét jelentik. A fegyvernyugvás nem vonatkozott az Iszlám Államra (IÁ) és az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Nusztra Frontra; a két dzsihadista szervezet elleni harcok a tűzszünet alatt is töretlenül folytak. Aleppóban azonban az an-Nuszra Front alig van jelen, míg az Iszlám Állam pedig egyáltalán nem.

Egy napja az al-Vatan című kormány közeli napilap vezércikkében azt írta, hogy Bassár el-Aszad elnök hadserege napokon belül átfogó offenzívát indít Aleppó város, és az azonos nevű tartomány visszafoglalására.

Moszkva ENSZ-nagykövete pénteken Genfben úgy nyilatkozott, hogy a szír hadsereg az orosz légierő támogatásával hadjárat indítását tervezi Deir-ez-Zór és Rakka ellen is. Az előbbi város környéke részben, ez utóbbié egészen az IÁ ellenőrzése alatt áll.

Alekszej Borodavkin a RIA orosz hírügynökségnek azt is mondta, hogy Moszkva Genfben közvetlen tárgyalásokra számít a szemben álló felek között. A genfi tárgyalások harmadik fordulója április 18-án megszakadt, miután a szíriai ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) felfüggesztette a részvételét. Az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura reményei szerint valamikor májusban újrakezdődhetnek a tárgyalások, de, mint mondta, ehhez előbb a harci cselekmények megfékezésére lenne szükség.

Elítélte eközben az orosz helyettes külügyminiszter, hogy Washington újabb katonai kontingenst küldött Északkelet-Szíriába. Eddig a bejelentett 250-ből 150 amerikai katona érkezett el-Haszaka tartomány er-Rumejlán nevű településére. Szergej Rjabkov a TASSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy Washington nem egyeztetett Damaszkusszal, s ezért a művelettel megsértette Szíria szuverenitását.

Kapcsolódó Cikkek