EUR: 345,14 Ft
CHF: 321,18 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Több száz embert megöltek, több mint száz gyereket elraboltak a fegyveresek

Legkevesebb kétszáznyolc emberrel végeztek és száznyolc gyereket raboltak el dél-szudáni fegyveresek Etiópia nyugati részén – közölte vasárnap egy etiópiai tisztségviselő.

A rajtaütés az Afrika szarván fekvő Gambela régióban történt még pénteken. A térségben több mint 284 ezer dél-szudáni menekült gyűlt össze, akik az országban dúló erőszak és éhezés miatt kényszerültek otthonaik elhagyására.


Getachew Reda etiópiai kormányszóvivő azt mondta, a halálos áldozatok száma az előző napi 140-ről 208-ra emelkedett. További 75 ember megsebesült. Hozzátette, hogy a támadók elraboltak 108 gyereket és elhajtottak kétezer haszonállatot.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy az etióp védelmi erők lépéseket tesznek az ügyben.

Gambelai tisztségviselők később azt mondták, szombaton etiópiai katonák lépték át a határt, hogy üldözőbe vegyék a támadókat.

A térségben korábban is történtek hasonló, bár a mostaninál kisebb nagyságrendű rajtaütések.

Helyi tisztségviselők nem tartják valószínűnek, hogy a fegyvereseknek köze lenne a dél-szudáni kormányerőkhöz vagy a felkelőkhöz.

Dél-Szudánban 2013 vége óta tart az erőszak, amely a Salva Kiir elnök és Riek Machar, az ellenzéki lázadók vezetője közötti hatalmi harcból robbant ki, és amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus különböző népcsoport tagja. A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan menekültek el otthonaikból. A legtöbben a Dél-Szudánnal szomszédos országokban kerestek menedéket.

Kapcsolódó Cikkek