EUR: 325,32 Ft
CHF: 290,07 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Külföld

Több százezren vonultak utcára Argentínában

Több százezren vonultak utcára Argentínában helyi idő szerint péntek este az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatti tiltakozásul.

A szervezők becslései szerint csaknem 350 ezren vettek részt a demonstrációkon.


A latin-amerikai ország fővárosában, Buenos Airesben a tüntetők a növekvő munkanélküliség elleni hatékony intézkedések bevezetését követelték Mauricio Macri argentin elnöktől.

A CTA nevű szakszervezet becslései szerint Macri tavaly decemberi hivatalba lépése óta 68 ezer munkahely szűnt meg az országban.

“Osztozunk a munkások gondjaiban” – mondta Marcos Pena kabinetfőnök. Korábban a kormány azt hangoztatta, hogy 11 ezer állami alkalmazott elbocsátása ellenére a munkaerőpiac továbbra is egyensúlyban van.

A szakértők idén több mint 30 százalékosra teszik az infláció mértékét.

Az argentin statisztikai hivatal december óta semmilyen adatot nem szolgáltat a munkanélküliség, a szegénység és az infláció kapcsán, mivel tájékoztatása szerint átdolgozzák az adatok rögzítésének módszereit.

Jövő héten a szövetségre lépett argentin ellenzéki pártok az így létrejövő parlamenti többségüket kihasználva olyan törvényjavaslatot terveznek keresztülvinni a parlamenten, amelynek értelmében elbocsátás esetén a munkavállaló 180 napig az eddigi kártérítés kétszeresét kapja. A kormány bejelentette, Macri megvétózza a tervezetet, ha azt a törvényhozás elfogadja. A szakszervezetek bejelentették, ebben az esetben általános sztrájkot hirdetnek meg.

Kapcsolódó Cikkek