EUR: 344,58 Ft
CHF: 319,32 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Több százezren vonultak utcára Argentínában

Több százezren vonultak utcára Argentínában helyi idő szerint péntek este az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatti tiltakozásul.

A szervezők becslései szerint csaknem 350 ezren vettek részt a demonstrációkon.


A latin-amerikai ország fővárosában, Buenos Airesben a tüntetők a növekvő munkanélküliség elleni hatékony intézkedések bevezetését követelték Mauricio Macri argentin elnöktől.

A CTA nevű szakszervezet becslései szerint Macri tavaly decemberi hivatalba lépése óta 68 ezer munkahely szűnt meg az országban.

“Osztozunk a munkások gondjaiban” – mondta Marcos Pena kabinetfőnök. Korábban a kormány azt hangoztatta, hogy 11 ezer állami alkalmazott elbocsátása ellenére a munkaerőpiac továbbra is egyensúlyban van.

A szakértők idén több mint 30 százalékosra teszik az infláció mértékét.

Az argentin statisztikai hivatal december óta semmilyen adatot nem szolgáltat a munkanélküliség, a szegénység és az infláció kapcsán, mivel tájékoztatása szerint átdolgozzák az adatok rögzítésének módszereit.

Jövő héten a szövetségre lépett argentin ellenzéki pártok az így létrejövő parlamenti többségüket kihasználva olyan törvényjavaslatot terveznek keresztülvinni a parlamenten, amelynek értelmében elbocsátás esetén a munkavállaló 180 napig az eddigi kártérítés kétszeresét kapja. A kormány bejelentette, Macri megvétózza a tervezetet, ha azt a törvényhozás elfogadja. A szakszervezetek bejelentették, ebben az esetben általános sztrájkot hirdetnek meg.

Kapcsolódó Cikkek