EUR: 326,34 Ft
CHF: 289,14 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb III.kerület

Tökéletes időzítés: kerékpárbarát koncepcióval állt elő Óbuda

Miközben forrnak az indulatok a főváros és a biciklistársadalom között, az óbudai önkormányzat inkább a tettek mezejére lépett és letett az asztalra egy a kerékpáros közlekedés fejlesztéséről szóló tervet.

kerékpárút (Fotó: MTI)

A kerület a biciklistákkal van (Fotó: MTI)

A Magyar Kerékpárosklubbal közösen dolgozott ki kerületi bicikliskoncepciót az óbudai vezetés. A terv lényege, hogy javítsa a kerékpárhasználat feltételeit, valamint hogy biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye a biciklisek úthálózatát. A két fél azért látja sürgősnek az ügyet, mert egyre többen választják a kerékpárt a hétköznapok közlekedési eszközeként, Budapest egészére pedig már elmondható, hogy a két kereket napi szinten előnyben részesítők aránya meghaladja a 10 százalékot.


A koncepció többek között tartalmazza a februári kérdőív eredményeit is. Ennek köszönhetően számos lényegi elemre fény derült: így a baleseti adatokra, a szomszédos kerületekkel és településekkel összekötő bicikliutak hiányosságaira, vagy éppen a biciklis parkolás problémáira is.

Ezekre válaszul venné kezdetét a fejlesztés a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaiból – így például a VEKOP program keretéből. Ezeket a pénzeket annak érdekében használnák fel, hogy növeljék a nagy gépjárműforgalmú főútvonalak által szétszabdalt területek átjárhatóságát, de a kerékpártárolás kapacitásainak bővítésére is fordítanának összegeket. A közösségi közlekedés megállóiban B+R (kerékpározz és utazz – a szerk.) funkciót alakítanának ki, sőt Óbuda azt is a fejébe vette, hogy csatlakozni fog a budapesti kerékpáros közösségi rendszer, a MOL Bubi szolgáltatásához. A teljes koncepció a www. obuda.hu honlapon érhető el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.