2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Egyéb III.kerület

Tökéletes időzítés: kerékpárbarát koncepcióval állt elő Óbuda

Miközben forrnak az indulatok a főváros és a biciklistársadalom között, az óbudai önkormányzat inkább a tettek mezejére lépett és letett az asztalra egy a kerékpáros közlekedés fejlesztéséről szóló tervet.

kerékpárút (Fotó: MTI)

A kerület a biciklistákkal van (Fotó: MTI)

A Magyar Kerékpárosklubbal közösen dolgozott ki kerületi bicikliskoncepciót az óbudai vezetés. A terv lényege, hogy javítsa a kerékpárhasználat feltételeit, valamint hogy biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye a biciklisek úthálózatát. A két fél azért látja sürgősnek az ügyet, mert egyre többen választják a kerékpárt a hétköznapok közlekedési eszközeként, Budapest egészére pedig már elmondható, hogy a két kereket napi szinten előnyben részesítők aránya meghaladja a 10 százalékot.


A koncepció többek között tartalmazza a februári kérdőív eredményeit is. Ennek köszönhetően számos lényegi elemre fény derült: így a baleseti adatokra, a szomszédos kerületekkel és településekkel összekötő bicikliutak hiányosságaira, vagy éppen a biciklis parkolás problémáira is.

Ezekre válaszul venné kezdetét a fejlesztés a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaiból – így például a VEKOP program keretéből. Ezeket a pénzeket annak érdekében használnák fel, hogy növeljék a nagy gépjárműforgalmú főútvonalak által szétszabdalt területek átjárhatóságát, de a kerékpártárolás kapacitásainak bővítésére is fordítanának összegeket. A közösségi közlekedés megállóiban B+R (kerékpározz és utazz – a szerk.) funkciót alakítanának ki, sőt Óbuda azt is a fejébe vette, hogy csatlakozni fog a budapesti kerékpáros közösségi rendszer, a MOL Bubi szolgáltatásához. A teljes koncepció a www. obuda.hu honlapon érhető el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.