EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Tömegverekedést rendeztek a migránsok Görögországban

Durva tömegverekedés tört ki afgán és szíriai migránsok között csütörtökön a görögországi Pireusz kikötőjében, többen megsérültek – jelentette az Ana görög hírügynökség a kikötői rendőrségre hivatkozva.

Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy afgán férfi egy szíriai nőt molesztált. A kikötő egy része az éjjel csatatérré változott. Fiatal afgánok és szírek tucatjai csaptak össze, és dobálták kövekkel egymást. Beverték azoknak a várótermeknek az ablakait is, amelyekben emberek aludtak.


Ketten súlyosan megsérültek, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek és orvosi ellátásra szorultak – jelentette a Skai görög televízió. Egy nőt sokkos állapotban vittek kórházba. Az összetűzéseknek a rendőrség vetett véget.

A pireuszi kikötőben 5800 migráns táborozik, a várótermekben alszanak és a szabadban sátoroznak. Nem fogadják el a görög hatóságok ajánlatát, hogy menjenek befogadótáborokba. Sokan abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a közép-európai országok határait, és attól félnek, hogy ha befogadótáborokba mennek, “ott felejtik” őket.


Mások a táborokban uralkodó állapotokat is nehezményezik. Egy nő például úgy nyilatkozott a Skai televíziónak, hogy nem szívesen megy olyan táborba lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, miként azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Mindennek ellenére a görög hatóságok csütörtökön megkezdték több száz migráns elszállítását busszal Pireuszból a görögországi Kilíni, Lárisza és Joánina városokban lévő befogadótáborokba – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A 23 éves Ahmad Alakk, aki a szíriai Homsz városából tette meg a hosszú utat Görögországba, a Reutersnek azt mondta: úgy tűnik, a görög hatóságok csak a szíriaiakat engedik fel a buszokra. Elmondása szerint habár még a rendőrök is azt mondják, hogy a pireuszi kikötőben semmi nincs, ami kielégítené az alapvető emberi igényeket, az emberek mégis félnek máshova menni. “Azt hallottuk, hogy olyan ott, mint egy börtön, és mindentől távol esik” – mondta. Mások amiatt aggódnak, hogy még messzebbre kerülnek a görög-macedón határtól.

A török partokról az égei-tengeri görög szigetekre tartó migránsok száma az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a múlt héten csökkent ugyan, de újabban ismét erős növekedést mutat.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkezők.

Kapcsolódó Cikkek