2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Tömegverekedést rendeztek a migránsok Görögországban

Durva tömegverekedés tört ki afgán és szíriai migránsok között csütörtökön a görögországi Pireusz kikötőjében, többen megsérültek – jelentette az Ana görög hírügynökség a kikötői rendőrségre hivatkozva.

Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy afgán férfi egy szíriai nőt molesztált. A kikötő egy része az éjjel csatatérré változott. Fiatal afgánok és szírek tucatjai csaptak össze, és dobálták kövekkel egymást. Beverték azoknak a várótermeknek az ablakait is, amelyekben emberek aludtak.


Ketten súlyosan megsérültek, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek és orvosi ellátásra szorultak – jelentette a Skai görög televízió. Egy nőt sokkos állapotban vittek kórházba. Az összetűzéseknek a rendőrség vetett véget.

A pireuszi kikötőben 5800 migráns táborozik, a várótermekben alszanak és a szabadban sátoroznak. Nem fogadják el a görög hatóságok ajánlatát, hogy menjenek befogadótáborokba. Sokan abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a közép-európai országok határait, és attól félnek, hogy ha befogadótáborokba mennek, “ott felejtik” őket.


Mások a táborokban uralkodó állapotokat is nehezményezik. Egy nő például úgy nyilatkozott a Skai televíziónak, hogy nem szívesen megy olyan táborba lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, miként azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Mindennek ellenére a görög hatóságok csütörtökön megkezdték több száz migráns elszállítását busszal Pireuszból a görögországi Kilíni, Lárisza és Joánina városokban lévő befogadótáborokba – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A 23 éves Ahmad Alakk, aki a szíriai Homsz városából tette meg a hosszú utat Görögországba, a Reutersnek azt mondta: úgy tűnik, a görög hatóságok csak a szíriaiakat engedik fel a buszokra. Elmondása szerint habár még a rendőrök is azt mondják, hogy a pireuszi kikötőben semmi nincs, ami kielégítené az alapvető emberi igényeket, az emberek mégis félnek máshova menni. “Azt hallottuk, hogy olyan ott, mint egy börtön, és mindentől távol esik” – mondta. Mások amiatt aggódnak, hogy még messzebbre kerülnek a görög-macedón határtól.

A török partokról az égei-tengeri görög szigetekre tartó migránsok száma az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a múlt héten csökkent ugyan, de újabban ismét erős növekedést mutat.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkezők.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.