EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 25., szombat
Orbán

Belföld

Tuzson: egy-másfél év alatt helyreáll a rend a lakásépítések piacán

Egy-másfél év alatt helyreáll a rend a hazai lakásépítési piacon, és utoléri a keresletet a kínálat – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Századvég Alapítvány Családi Otthonteremtési Program – Családpolitika és növekedés című keddi budapesti rendezvényén.

Hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy minden magyar család – lehetőleg saját – otthonhoz jusson.


Nemzeti sajátosság, hogy a magyarok az ingatlantulajdont a biztonság egyik garanciájának tekintik, de az is cél, hogy az otthonteremtési program révén növekedjen a népesség és bővüljön a gazdaság – mondta Tuzson Bence.

Az államtitkár megjegyezte: az építőipar nélkül “hosszú távú, fenntartható növekedésről nem lehet beszélni”, a beruházásokhoz pedig fizetőképes keresletre van szükség. Közölte, a jegybank tevékenysége ahhoz járul hozzá, hogy mind az építők, mind a vásárlók számára megfelelő hitelrendszer jöjjön létre a lakáspiacon.


Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy az otthonteremtési program gazdasági növekedést vetít előre, és jelentősen javítja a családok életkörülményeit.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány január elsején hirdette meg az “igen nagyvonalú” programot, amelynek három fő alappillére van: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az áfacsökkentéshez kapcsolódó kedvezmények és a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamattámogatott hitel.

Hornung Ágnes kijelentette: mindezek az építőipar serkentésén keresztül hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, és várhatóan a demográfiai mutatókon is tudnak majd javítani.

Az otthonteremtési program céljai között szerepel továbbá a munkahelyek számának bővülése, valamint a külföldön dolgozók hazacsábítása – tette hozzá.

Hornung Ágnes közölte, az eddig befogadott csok-kérelmek közül minden negyedik új lakás vásárlására irányul.

Az államtitkár azt mondta, bíznak abban, hogy a program teljesíti a kitűzött célokat.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy Magyarországon a népesség 1981 óta minden évben fogy.

A kormányzat ezen igyekszik változtatni, a feladat az, hogy lebontsuk a gyermekvállalás útjában álló akadályokat – tette hozzá.

Közölte, 2015-ben a termékenységi ráta 1,44 volt Magyarországon, ami hosszú idő óta a legmagasabb szám, ugyanakkor a jelenlegi termékenységi mutató mellett is 9 millió alá csökken Magyarország népessége 15 éven belül.

Hangsúlyozta: “nem fogunk olyan otthonteremtési programot meghirdetni, elindítani, működtetni Magyarországon, ami a devizahitelekhez hasonló csapdába kergeti a magyar családokat. Olyan feltételeket, olyan szabályozást kínálunk, ami életszerű megoldásokat” ad.

Novák Katalin közölte: a pénzintézetek által nyújtott adatok szerint február végéig 2346 csok-kérelmet fogadtak be, ezek összértéke 6 milliárd forint. Így átlagban az egy szerződésre jutó összeg 2,5 millió forint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

    Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

    Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

  • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

    Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

    Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.