2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Útbaigazították a vállalkozásokat a pénz felé

Európai uniós finanszírozásról és exportlehetőségekről rendeztek konferenciát szerdán. Az esemény elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásokat célozta meg, és többek között olyan témákra fókuszált, mint a cégek fejlődése szempontjából szükséges optimális uniós finanszírozási megoldások.

Pana Petra, Magyar Nemzeti Kereskedőház, konferencia (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

Money, money, money – ezzel a címmel hirdette meg szerdai konferenciáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és az Enterprise Europe Network (EEN). Az esemény egyben az Európai Bizottság Single Market Forum nevű kezdeményezésének hazai állomása is volt, a szervezők pedig azt a témát igyekeztek körbejárni, hogy miként segíthető elő a kis- és középvállalkozások (kkv) tőkéhez jutása, hogyan érdemes belevágni a külpiaci tevékenységbe, illetve miként fűzhető szorosabbra a kkv szektor, a kormányzat és a befektetők közötti együttműködés.


A rendezvényen részt vett Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőjében kiemelte, hogy egy egészséges gazdaságban mind a nagyberuházások bevonzása, mind pedig a kisebb cégek fejlődésének támogatása hasonló fontossággal bír. – A kormány szándéka a két szegmens közötti egyensúly megtartása – hangsúlyozta. Pana Petra arról is beszélt, hogy az Európában zajló események, mint az ukrajnai válság, a terrorveszély, vagy a bevándorlási krízis mind-mind kihívások elé állítják Magyarországot. Ezek mellett az Unió gazdaságának stagnálása is komoly kockázatokat rejt. A helyettes államtitkár szerint Magyarország egy olyan modellel válaszolt a változásokra, amely megmutatta, hogy a bizonytalanság ellenére is lehet növekedni és csökkenteni az államháztartás hiányát. – A tavalyi negyedik negyedévben 3,2 százalékos többletet ért el a hazai GDP az előző év azonos időszakához képest, ugyanez az Európai Unión belül 1,8 százalék volt. Magyarországon 2015 végén több mint 4,2 millióan dolgoztak, a munkanélküliségi ráta pedig 6,1 százalék alá esett – hívta fel a figyelmet. Azt is megerősítette, hogy nyár elejére elkészül a jövő évi költségvetés. – Ez a tervezhetőség szempontjából kardinális lépés, ahogy az is, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklus összes pályázata jövő év június végéig megjelenik majd – tette hozzá.

Ducsai-Oláh Zsanett, Magyar Nemzeti Kereskedőház, konferencia (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

A konferencián felszólalt Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar cégek számos ágazatban magas hozzáadott értékű termékeket, szolgáltatásokat kínálnak, amelyeknek helye van a világpiacon. A Kereskedőház vezérigazgatója ugyanakkor azt is jelezte, hogy az európai régióban kiélezett a verseny, a hazai szereplőknek pedig a legfejlettebb technológiákkal kell megmérettetniük magukat. – Állami mankó nélkül aligha jöhetnek ki győztesen ebből a küzdelemből a magyar kkv-k, pedig az ország érdeke ez, hiszen az ilyen méretű cégek adják az itthoni gazdaság gerincét – fogalmazott. Ducsai-Oláh Zsanett szerint a sikeres projektekhez nagy volumenű tőkére van szükség, ennek az előteremtése pedig csakis együttműködéssel, közös munkával oldható meg. Kiemelte, az MNKH és az EEN is azért dolgozik, hogy támogassa a közös fellépést és fejlődési lehetőségeket biztosítson. – Csak tavaly 1500 üzleti lehetőséget gyűjtöttünk össze világszerte a nálunk érdeklődő cégeknek – ismertette a vezérigazgató.


A szerdai programon jelen volt Zupkó Gábor is, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Felhívta a figyelmet, hogy bár a hangsúlyok eltolódtak a kommunikációban, az Európai Unió továbbra is a világ legerősebb gazdasági közössége, nem utolsó sorban pedig Magyarország legjelentősebb partnere. – A hazai export 80 százaléka az unióba irányul, és talán ebből az adatból is látszik, hogy nincs külön uniós és magyar érdek – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek