EUR: 344,08 Ft
CHF: 320,03 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Végveszélyben a közel-keleti keresztények?

A Közel-Keleten élő keresztény közösségek végveszélybe kerülésére hívta fel a figyelmet a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta, a nyugati kultúra és az iszlám, valamint a keleti kultúrák versengésében az előbbi hátrányba került. Ennek egyik oka az identitásválság, a gyökereink megtagadása – állapította meg.


A frakcióvezető a közel-keleti keresztények megsegítésével összefüggésben kitért arra, hogy a menekültek és a migránsok fogalmát szét kell választani. Az általános emberi felelősség jegyében segítséget kell nyújtani a valóban nehéz helyzetbe került embereknek – közölte, hozzátéve: az elsődleges cél, hogy helyben segítsenek.

Hölvényi György a kormánypártok EP-képviselője – aki a közelmúltban járt a térségben – hozzátette: a Közel-Keleten háború, gazdasági katasztrófa, és döbbenetes túlnépesedés, demográfiai válság van. Ez a három fő ok járult hozzá a válsághelyzet kialakulásához. Ugyanakkor alapvetően szociológiai, gazdasági kérdésről is szó van, s nem csupán biztonságpolitikairól – rögzítette.

Az érintett közösségek a megsemmisülés határán vannak, Irakban például 1,5 millióról 200 ezerre csökkent a keresztények száma – mondta, kitérve arra, hogy Libanon szintén rendkívül veszélyeztetett.

Az ott élők számítanak Európa segítségére – jegyezte meg Hölvényi György.

Szerinte ugyanakkor Európának szembe kell néznie azzal, hogy nincs közös külpolitikája és nincs közös védelmi politikája. Így egy katonai helyzetbe bekapcsolódni, “hamis megközelítés” lenne. Az uniónak alapvetően humanitárius segítséget kellene nyújtania, e téren sok lehetőséget még nem használnak ki – mutatott rá az EP-képviselő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek