EUR: 344,58 Ft
CHF: 319,32 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Washington rakétavető rendszert telepít Törökországba?

Az Egyesült Államok rakétavető rendszert telepít Törökország szíriai határvidékére, hogy segítse az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni hatékonyabb küzdelmet – jelentette kedden a Habertürk című török napilap a török külügyminiszterre hivatkozva.

Mevlüt Cavusoglu az újságnak adott interjúban közölte, hogy a teherautókra épített rakétavető rendszer (HIMARS) májusban érkezik meg az országnak arra a délkeleti részére, amelyet az utóbbi időben több ízben ért rakétatámadás Szíria területéről.


A szíriai határnál fekvő Kilis városára év eleje óta több mint 40 rakétát lőttek ki a szomszédos országból. A török tüzérség rendre viszonozza a tüzet, és lövi a dzsihadisták szíriai állásait. A határváros elleni támadások már 17 ember életét követelték. Vasárnap ketten vesztették életüket, és 25-en sebesültek meg egy ilyen támadásban.

“Megállapodtunk az amerikaiakkal a manbidzsi régió lezárásáról, és világos stratégiánk van ezzel kapcsolatban” – hangsúlyozta a török miniszter a dzsihadisták által uralt szíriai városra utalva.


“Ennek a megállapodásnak a részeként májusban HIMARS rendszerek érkeznek Törökország határaira. Ezáltal hatékonyabban tudjuk támadni az Iszlám Államot” – tette hozzá.

“Ahhoz, hogy megtisztítsuk ezt a régiót az Iszlám Államtól, a szárazföldön és a levegőből is támogatást kell nyújtanunk a mérsékelt ellenzéknek” – hangsúlyozta Cavusoglu.

Az amerikai rakétavető rendszerrel 90 kilométeres körzetben lehet célpontokat támadni, míg a török tüzérség “hatótávolsága” eddig 40 kilométerre korlátozódott. A cél, hogy Törökország ellenőrzése alá tudja vonni a dzsihadisták által használt egyik utánpótlási útvonalat.

Törökország 2015 júliusában hirdetett háborút a “terror ellen”, azután, hogy a törökországi Surucban 34 halálos áldozatot követelt egy öngyilkos merénylet, amelyet az Iszlám Államnak tulajdonítottak. A török offenzíva az Iszlám Állam ellen irányul, a hadsereg azonban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait is támadja.

Ahmet Davutoglu kormányfő a parlamentben felszólalva ígéretet tett kedden a határ megerősítésére és az Iszlám Állam elleni további katonai intézkedésekre.

Kapcsolódó Cikkek