EUR: 344,42 Ft
CHF: 319,97 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb XXI.kerület

Weiss Manfréd emlékezete

Csepel történetének legmeghatározóbb alakja 159 éve született. Weiss Manfréd emlékét híven őrzi a kerület, de az iparos tevékenysége az egész országra hatással volt.

Weiss Manfréd út és szobor (Fotó: Keresztesi Balázs)

A csepeli önkormányzat 2010-ben állíttatott emlékművet Weiss Manfréd tiszteletére, melyet április 11-én megkoszorúztak a kerület vezetői (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Weiss gyár 1892-ben érkezett meg Csepelre, miután tölténygyártás közben a Közvágóhídnál lévő húsáruüzemben súlyos baleset történt, a hatóság pedig nem engedélyezte tovább a konzervgyárban a töltények tűz- és robbanásveszélyes élesítését. A tulajdonosok egy közeli, lakatlan területet kerestek, így kerültek a szigetre.


 

800px-Berthold_Weiss_Canned_Foods

Weiss Berthold és Manfréd konzervgyára a Máriássy utcában állt

Berthold és öccse, Manfréd 1892. december 12-én vette bérbe Csepel községtől a homokos, úgynevezett János-legelőt. Kis, favázas épületekben indult meg a termelés, kb. 30-40 férfi és 100-110 nő foglalkoztatásával. Az üzem fokozatosan fejlődött, 1896-ra már az ország legnagyobb hadiüzemeként tartották számon.

Weiss Manfréd 1896-ban  magyar nemességet kapott „csepeli” előnévvel, 1901-ben a párizsi világkiállításon elért sikereiért megkapta a Vaskoronarendet, a „nagymérvű hadfelszerelés érdekében” kifejtett tevékenységének elismeréseként a Ferenc József-rend középkeresztjét, 1915-ben lett felsőházi tag, és 1918-ban az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadianyag-szállítójaként szerzett érdemeiért pedig bárói címet kapott.

Weiss Manfréd út és szobor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az egykori Szabadkikötő út 2009 óta Weiss Manfréd nevét viseli, az átnevezést Manfréd unokája, Strasser Daisy kezdeményezte
(Fotó: Keresztesi Balázs)

22733

Az 1900-as évek elejétől járműgyártásban is élen járt a Weiss üzem fotó:Fortepan

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.