2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

13 éves kisfiú volt az első magyar autónyertes

Az első autónyereményt 1957-ben nyerte Molnár Tibor a lottón. A fiatal fiú mindössze 13 éves volt és a Wartburg 311 örökre megváltoztatta az életét. A szerencséjét arra használta, hogy újra összehozza a családját.

Az lottó jutalomsorsolásain akkoriban mindenki arra vágyott, hogy lakást vagy autót nyerjen. 1957-ben magánszemély ugyanis csak külön engedéllyel vásárolhatott kocsit. Hiába volt valakinek elegendő pénze egy új autóra, akkor sem biztos, hogy kapott engedélyt a vásárláshoz. Ezt a szigorú szabályt végül 1958. április 15-én oldották fel, ám a Lottó első jutalomsorsolását egy évvel korábban, 1957. április 5-én tartották. Egy Wartburg 311-es volt az egyik főnyeremény, amelyet egy akkor 13 éves kunszentmártoni fiú, Molnár Tibor nyert. Ezzel egy időre ő lett az ország legismertebb iskolása.


az-elso-jutalomsorsolas-nyertese-molnar-tibor

„A kisfiú nem ül ugyan a volán mellé, nem utazza be kocsijával az országot, sőt kellemes hétvégékre sem indul vele, mégis határtalan örömmel fogadta szerencséje hírét. Hogy miért? Mert szüleinek régi vágyát teljesítheti, a kocsi árából hozzásegítheti őket, hogy Budapestre költözzenek s így a kis család minden nap együtt tölthesse szabad óráit. A kis Tibor édesapja ugyanis már régebben egy pesti közértben dolgozik s eddig csak hétvégén lehetett együtt családjával” – írta 1957-ben a Sportfogadás című lap, ami 20 évvel később is riportot készített Tiborral, aki idő közben autószerelő lett.

„A dolog úgy kezdődött, hogy az édesapám, aki lottózott, engem küldött el, hogy megvegyem a szelvényeit. Magam csak annyit tudtam, hogy nyerni lehet velük. Na, ha nyerni lehet –gondoltam– veszek egyet én is magamnak a zsebpénzemből. Kitölteni azonban már nem tudtam. Hazavittem hát azt is, hogy az apám töltse ki a többivel együtt. Ezzel aztán a magam részéről le is zárult a dolog. Még a számhúzásról is megfeledkeztem, arról pedig, hogy tárgynyeremény-sorsoláson is részt vesz a szelvény nem is tudtam. Hanem aztán, néhány hét múlva, jönnek értem. Éppen egyik barátommal pecáztam a vízparton, Kunszentmártonban, ahol a nagyanyámnál éltem ebben az időben. Jönnek, hogy nyomoznak utánam, mert feltehetően én nyertem a jutalomsorsolás főnyereményét, egy Wartburg személygépkocsit” – mesélte.


Kunszentmárton, 1957. április 26. Molnár Tibor kunszentmártoni VII. osztályos kisfiú a Lottó tárgynyeremény sorsolásán egy Wartburg személygépkocsit nyert, amelyet április 26.-án vett át Budapesten. A család és a Wartburg kocsi. MTI Fotó: Molnár Edit

Kunszentmárton, 1957. április 26.
Molnár Tibor kunszentmártoni VII. osztályos kisfiú a Lottó tárgynyeremény sorsolásán egy Wartburg személygépkocsit nyert, MTI Fotó: Molnár Edit

Ez az eset nyilvánvalóan fejtörés elé állította a hatóságokat, mert nem elég, hogy a magánautó birtoklás nem volt kívánatos, még egy 13 éves gyerek tulajdonjogával is kellett kezdeni valamit, mindezt a közvélemény kényelmetlen figyelme mellett. A kezdeti Wartburg korszak parádés befejezéseként az utolsó négy sorsoláson egy-egy Wartburg Sport talált gazdára. Ebből az igazi ritkaságnak számító modellből alig 500 darabot gyártottak, és ma az autógyűjtemények egyik kedvenc darabja.

Kunszentmárton, 1957. április 26. Molnár Tibor kunszentmártoni VII. osztályos kisfiú a Lottó tárgynyeremény sorsolásán egy Wartburg személygépkocsit nyert, amelyet április 26.-án vett át Budapesten. Anyu és Apu együtt örül kisfiúkkal. MTI Fotó: Molnár Edit

Kunszentmárton, 1957. április 26.
Molnár Tibor kunszentmártoni VII. osztályos kisfiú a Lottó tárgynyeremény sorsolásán egy Wartburg személygépkocsit nyert, amelyet április 26.-án vett át Budapesten.
Anyu és Apu együtt örül kisfiúkkal.
MTI Fotó: Molnár Edit

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.