EUR: 344,67 Ft
CHF: 320,10 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

15 évet kaptak a halálra éheztetett kisfiú szülei

A legmagasabb kiszabható 20 év helyett tizenötöt mért a bíró első fokon a halálra éheztetett agárdi kisgyermek, E. Benjámin szüleire és nagyszüleire. A Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön hozott ítéletet a 2013-ban történt kegyetlen tragédia ügyében.

Székesfehérvár, 2015. február 26. Szemben a vádlottak, jobbra Mile Ildikó ügyész, balra Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken 2015. február 26-án. Az ügyész az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők - az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak –, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek. MTI Fotó

Szemben a vádlottak, jobbra Mile Ildikó ügyész, balra Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken 
MTI Fotó

 

Az Édl Gabriella vezette bírói tanács az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek, ők a szülők és a nagyszülők. A bíró kommentelők szerint kegyes volt a természetgyógyásszal, akinek tanácsai alapján kínozták éheztetéssel az akkor másfél éves kisfiút. Rá ötödrendű vádlottként két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy év fogházbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.


2013 szeptemberében óriási felháborodást váltott ki a kisgyermek tragédiája. Benjámin mindössze 4,5 kilogrammot nyomott halálakor, izmai teljesen elsorvadtak, zsírszövete egyáltalán nem volt. Jómódú szülei ugyanis elutasítottak mindenféle hagyományos orvoslást, a nagyszülők tanácsára természetgyógyász útmutatásai alapján kezelték a gyermeket. Mint utólag a nyomozás feltárta, a kicsi négy és fél hónapos korától kezdett betegeskedni, akkor fordultak a szülők M. Bertalan gyógyítóhoz, aki “energetizálással” gyógyította, a nagypapa vallomása szerint milliókért. M. Bertalan azonban tagadta a bíróságon, hogy pénzt fogadott volna el tevékenységéért. Az azonban biztos, hogy a kicsi iszonyatos kínok között élt egy éven keresztül. Csak anyatejjel táplálták, de ez már nem volt elég ahhoz, hogy fejlődni tudjon. Orvoshoz nem vitték, még akkor sem, amikor már annyira legyengült, hogy szopni sem tudott. A családtagok pedig tétlenül nézték végig hosszú időn keresztül tartó haláltusáját, nagymamája már csak akkor hívott orvost, amikor a gyermeknek habzott a szája. Segíteni már nem lehetett a kisfiún.

A csütörtöki ítélet után az ügyész súlyosításért fellebbezett, míg a védőügyvédek felmentésért. Az ügyész kezdeményezte a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatását, a kérésnek a bíróság helyt adott. A négy vádlottat rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.


Kapcsolódó Cikkek