2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

152 embert ítéltek börtönre Egyiptomban egy tüntetés után

Börtönbüntetésre ítélt 152 embert egy egyiptomi bíróság szombaton egy áprilisi kormányellenes tüntetésen való részvételükkel összefüggésben – közölték bírósági források és az egyiptomi állami média.

Az április 25-i tüntetés résztvevői Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő azon döntése ellen tiltakoztak, amelynek értelmében Kairó átenged két stratégiai szempontból fontos vörös-tengeri szigetet Szaúd-Arábiának. Megfigyelők szerint azonban a tüntetések mögött nem csak a szigetek esete áll: az embereket a tekintélyelvű rezsimmel szembeni fokozódó indulatok vitték az utcára.


A bíróság előre be nem jelentett tüntetésen való részvétel, illetve rendőrök elleni erőszak miatt 101 emberre ötéves, 51 tüntetőre kétéves börtönbüntetést szabott ki.

Rajtuk kívül több mint kétszáz másik embert is perbe fogtak a tüntetésen való részvétel vádjával.

A demonstrációt nagyszabású biztonsági készültség ellenére tartották meg, miután tíz nappal korábban, április 15-én két éve nem látott méretű tüntetések voltak Kairó belvárosában és máshol az országban; emberek ezrei követelték “a rendszer megbuktatását”.

Az Akabai-öböl bejáratában fekvő két sziget, Tírán és Szanáfír felügyeletét 1950-ben adta át Egyiptomnak Szaúd-Arábia, mivel attól tartott, hogy a két évvel korábban alapított Izrael elfoglalja azokat. Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael a Sínai-félszigettel együtt az említett szigeteket is elfoglalta, és azok 15 évvel később, az egyiptomi-izraeli békeszerződés nyomán kerültek vissza Kairó felügyelete alá. A titkos tárgyalások alatt született, majd a szaúdi király áprilisi kairói látogatása során bejelentett mostani döntés hatalmas felháborodást váltott ki. A szigetek átadásáról a végső döntést a parlament fogja meghozni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.

 • Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Igazi mutyikirály a brüsszeli bürokrata

  Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény-sorozat az Európai Unió brüsszeli szervezetében.