EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Belföld

A bank biztosan nem bukhat

Úgy tűnik, a banknak mindegy, hogy kirabolnak-e egy fiókot vagy egy atm-et, hiszen saját nyereségorientált gazdálkodása mellett a biztosítások is fedezhetik a kieső összeget.

Miért készítenek a banki kamerák a rablásokról olyan rossz minőségű felvételeket, amelyeken az elkövető gyakorlatilag felismerhetetlen? Erre a kérdésre kerestük a választ a Lokál számaiban az elmúlt hetekben. Szakértői nyilatkozatokból megtudtuk, hogy a legtöbb magyarországi banki kamerarendszer egy kertes házra felszerelt rendszer hatékonyságát sem éri el. De miért? Hiszen a bank nemcsak a saját pénzét védi, hanem az ügyfelekét is.


Budapest, 2016. január 3. A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

A Magyar Biztosítók Szövetségénél érdeklődve arra a következtetésre jutottunk, hogy a bank semmiképpen sem bukhat, hiszen amellett, hogy nyereségébe bekalkulálhatja az ilyen veszteség fedezését, még biztosítást is tud kötni a vagyonára.

Majdnem minden bank rendelkezik vagyon- és felelősségbiztosítási fedezettel – tudtuk meg Gilyén Ágnes kommunikációs főosztályvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy ilyen biztosítással gyakorlatilag mindegyik kompozit, illetve vagyonbiztosító foglalkozik, amely rendelkezik megfelelő kapacitással és belefér a vállalási irányelveibe.


A rendszer a következőképpen működik: a bankok általában egyedi megállapodást kötnek a biztosítóval. Elsősorban összkockázati biztosítást a teljes vagyonra, de a rablás ellen is, ha a biztosító vállalja. Erre akkor kerül sor, ha a bank teljesít három feltételt: fizikai és elektronikus védelmet biztosít a bankfióknak, illetve saját biztonsági szabályzatában pontosan leírja, rablás esetén kinek mi a dolga (például a pánikriasztó használatával kapcsolatban). E feltételek teljesülése esetén a biztosító meghatározza, milyen összegig vállalja a rabláskár biztosítását.

A banknak tehát fölösleges bonyolultabb vagy jobb minőségű biztonsági kamerarendszert telepítenie, ha egy egyszerűbb is megfelel a biztosító elvárásainak. A baj csupán az, hogy a biztosító vagyona is az ügyfelek befizetéseiből keletkezik – tehát ha a biztosító fizet, valójában akkor is az ügyfél fizet.

Kapcsolódó Cikkek