EUR: 345,04 Ft
CHF: 321,29 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

A Bayer felvásárolná a Monsantót

A Bayer AG német vegyipari óriáskonszern hétfőn hivatalosan is közölte, ajánlatot tett, hogy 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget.

Az egy részvényre lebontva 122 dolláros ajánlat 37 százalékkal értékeli föl az amerikai vállalatot a május 9-i zárójegyzéséhez képest, amikor a Bayer először kereste meg a Monsantót átvételi elképzelésével.


A bejelentést követően a Bayer részvénye 3 százalékkal esett Frankfurtban, mert a piac úgy találja, hogy a Bayer által kínált vételi ár túl nagy prémiumot tartalmaz.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.

A Monsanto vezető szerepet játszik a génmanipuláció- technikában, és az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. Ez erősítheti a Bayer részvényeseinek fenntartásait, akik amúgy is tartanak tőle, hogy az akvizíció túlzottan nagy pénzügyi terhet róna a konszernre.

Kapcsolódó Cikkek