2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

A görögök felszámolják a 8400 fős menekülttábort

Megkezdődött kedden a görög-macedón határon fekvő Idomeniben létesített menekülttábor kiürítése, a hatóságok lezárták a területre vezető utakat, a térségbe több száz rohamrendőrt vezényeltek.

A legnagyobb görögországi hevenyészett menekülttáborban becslések szerint 8400, főként Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett migráns tartózkodhat.


Jorgosz Kiricisz, a görög kormány migránskérdéssel foglalkozó szóvivője elmondta, hogy a tábor helyi idő szerint hajnali öt órakor kezdett felszámolása lassan és nyugodtan halad, erőszak alkalmazására egyelőre nem került sor. A művelet Kiricisz becslései szerint legalább tíz napig tart majd. Hozzátette, hogy a menedékkeresőket buszokon, apránként, újonnan létrehozott fogadóközpontokba szállítják át.

A területre nem engedtek be újságírókat, a hatóságok a tábor körüli három kilométeres körzetben lezárták az utakat.

Rendőrségi források szerint az akcióban legalább 700 egyenruhás vesz részt.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója reggel óta négy buszt látott távozni, amelyeken összesen körülbelül 400 migráns utazhatott. Rendőrségi források szerint az első fuvarok a közeli Szaloniki egyik központjában teszik le az embereket.

Macedónia március elején lezárta határait, és ezzel a balkáni útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba.

Az idomeni táborban március elején még több mint 14 ezren éltek, de ez a szám fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat.

Eddig több mint 54 ezren rekedtek Görögországban a balkáni útvonal lezárása miatt.

Kapcsolódó Cikkek