2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

A Moody’s is felminősítheti Magyarországot

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Fitch Ratings után a Moody’s Investors Service is még az idén a befektetési ajánlású kategóriába emelheti vissza a magyar államadós-osztályzatokat, a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s azonban valószínűleg még vár ezzel a lépéssel.

A Fitch pénteken késő este jelentette be Londonban, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javította. A magyar államadósság-eszközöket a Fitch – a három nagy közül elsőként – ismét a befektetésre javasolt kategóriában tartja nyilván, mivel a “BBB mínusz” besorolás a befektetési ajánlású sáv alapszintje.


A Fitch Ratings már tavaly május óta pozitív kilátást tartott érvényben a magyar államadós-besorolásra. A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, így a londoni elemzői közösség valószínűsítette, hogy a magyar osztályzat péntek estére kitűzött felülvizsgálatának eredményeként a Fitch felminősíti Magyarországot.

A Fitch Ratings korábban maga is tett utalást arra, hogy közeleg a magyar felminősítés. A cég néhány hónapja ismertetett besorolási előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel – Portugália mellett – Magyarország lesz a következő olyan államadós, amelyet visszaemelhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy akkor mindkét ország szuverén adósosztályzata egyaránt “BB plusz” volt – vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal maradt el -, és e besorolásokra pozitív kilátás volt érvényben.


Ebből a képletből Portugália azóta kiesett, mivel a Fitch márciusban pozitívról stabilra vette vissza a portugál államadós-osztályzat kilátását, elsősorban a vártnál sokkal gyengébb költségvetési teljesítménnyel indokolva a döntést.

A magyar osztályzat pozitív kilátása azonban maradt, és a Fitch péntek este ezt felminősítésre váltotta.

A Fitch Ratings több mint négy évig tartotta a magyar adósbesorolást a befektetésre nem ajánlott kategóriában, ugyanis 2012 januárjában – a három nagy közül utolsóként – vonta meg a befektetési ajánlású osztályzatot Magyarországtól. A Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s már 2011 végén hasonló lépést hajtott végre.

Tavaly november óta azonban a Moody’s is pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, és londoni elemzők szerint az idén várhatóan ez a cég is visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított havi helyzetértékelésében közölte: azt nem tartja meglepőnek, hogy a Moody’s az általa márciusban végrehajtott első idei felülvizsgálaton még nem javította a magyar államadós-osztályzatot, mivel annak kilátását is csak nemrégiben módosította pozitívra. A JP Morgan londoni elemzői szerint azonban a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a Moody’s is visszaemelheti a magyar besorolást a befektetési kategóriába.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s tavaly márciusban “BB”-ről a jelenlegi “BB plusz”-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás ez évi első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan londoni elemzői felidézték, hogy az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban.

A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor’s az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában szintén úgy vélekedett, hogy a Standard & Poor’s “kevésbé derűlátó alapállású”, és a magyar felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Ha azonban a Fitch után legalább a Moody’s az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha a Moody’s is felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

Kapcsolódó Cikkek