EUR: 345,77 Ft
CHF: 321,06 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Sport

A szurkolók 83 éve várnak erre a döntőre!

A futballszurkolók megtöltik szombaton a Groupama Arénát, ahol a Ferencváros és az Újpest a Magyar Kupáért küzd meg. A ferencvárosiak kedvencétől, Lipcsei Pétertől és az újpestiek olimpiai bajnokától, Nagy Lászlótól a Lokál megkérdezte, mi vagy ki lehet a döntő a fináléban.

Budapest, 2016. április 23. Az újpesti Litauszki Róbert (lent) és Roland Lamah, az FTC játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Ferencváros - Újpest mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2016. április 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Óriási csata várható a Magyar Kupa döntőjében (Fotó: mit/ Illyés Tibor)

Lipcsei Péter 1990-ben került a Ferencvároshoz, neve mára már összeforrt a zöld-fehér csapattal. Több mint 500 alkalommal játszott a Fradiban, négy bajnoki címe mellett hatszor emelhette magasba a Magyar Kupát.
– Valószínűleg nem lepek meg senkit azzal, ha elmondom, ferencvárosi győzelmet várok – mondta lapunknak Lipcsei Péter. – Nem azért, mert hazai pályán játszhat a Fradi, hanem azért is, mert jobb csapat most, mint az Újpest. Persze tudom, hogy ez egy kupadöntő, amelyen bármi előfordulhat, és azzal is tisztában vagyok, hogy az újpestiek is nagyon szeretnék a kupát, de óriási különbség a két csapat között, hogy a Fradiban az összes játékos képes eldönteni egy ilyen finálét.


Lipcsei hozzátette, a ferencvárosi győzelem mellett telt házat vár. – Egy döntőhöz telt ház illik. Ráadásul az MLSZ fele-fele arányban osztotta el a jegyeket, így mindkét csapatot ugyanannyi szurkoló biztathatja.

Még sosem nyert az Újpest MK-kupadöntőt a Fradi ellen

Hihetetlen, de hiába játszott egymással eddig 220 alkalommal a Ferencváros és az Újpest, klasszikus Magyar Kupa-döntőben utoljára 1933-ban találkozott a két ősi rivális. Igaz, akkor rekord született, hiszen a Fradi 11–1-re nyert, és ez az MK-finálék legnagyobb különbségű győzelme. 1977-ben szintén a végjátékban találkozott a két csapat, és bár zöld-fehér győzelem született, akkor csoportkörben dőlt el a kupa sorsa és végül a Diósgyőré lett.

Nagy László, az Újpest olimpiai bajnok játékosa 355 alkalommal szerepelt lila-fehér mezben, kilenc bajnoki címe mellett öt alkalommal a Magyar Kupát is elhódította.


– Bár a Fradi hazai pályán játszik, ez nem jelent semmit – mondta Nagy László a Lokálnak. – A Fradi–Újpest derbi mindig kiemelt jelentőségű meccs, a játékosoknak nem kell megmagyarázni, miért fontos, hogy mindent beleadjanak. Ráadásul most a Magyar Kupa-döntőben találkozik a két csapat, és ilyenre már nagyon rég volt példa. Jó meccset várok, mert a Fradi nyilván szeretné a bajnoki cím után a Magyar Kupa-elsőséget is megszerezni, de az Újpestnek a Fradi-stadionban megnyerni egy ilyen finálét óriási erkölcsi sikert jelentene. Én ötször nyertem Magyar Kupát, egyszer csapatkapitányként emelhettem magasba a trófeát, és mondhatom, felemelő érzés.

Nagy szerint Lencse Lászlóban mindig benne van a gól, ráadásul a válogatott keretbe történő meghívása mentálisan is sokat jelent neki. – Kabát Pétertől titkon talán minden fradista fél, hiszen amellett, hogy rutinos, ő az a fanatikus újpesti játékos, aki soha nem adja fel a küzdelmet. De említhetném az újpesti védőket is, akik a pontrúgások után jelenthetnek veszélyt. Talán nem is az a lényeg, hogy ki lövi a győztes gólt, hanem az, hogy egységes legyen a csapat és minden játékos a maximumot nyújtsa.

Kapcsolódó Cikkek