EUR: 326,34 Ft
CHF: 289,14 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Az Alstom-pénzek miatt több baloldali politikust meghallgathatnak

Bekéretheti és meghallgathatja az egykori döntéshozókat, tisztviselőket az Alstom-ügyet vizsgáló három plusz egy fős ideiglenes fővárosi vizsgálóbizottság – írja a Magyar Idők keddi számában. A lap információi szerint a testület a jelenlegi városházi baloldali politikusok közül Horváth Csabának és Gy. Németh Erzsébetnek a vizsgált időszakkal kapcsolatos emlékeire is kíváncsi lesz.

A szocialista Horváth Csaba 2008-tól a BKV felügyeletével megbízott főpolgármester-helyettesként tevékenykedett, a most DK-s Gy. Németh Erzsébet a francia Alstom metrókocsiszerelvény-gyártó cég 2,3 millió eurós korrupciós ügyének nyomozásban érintett időszakban az MSZP frakcióvezetője, a párt budapesti első embere volt.


A Fővárosi Közgyűlés a következő, egy-két héten belül esedékes ülésén egy szervezeti és működésiszabály-módosítást követően dönt a korrupciógyanús 4-es metró beszerzést vizsgáló ideiglenes bizottság felállításáról. A lap úgy értesült: a testületnek egy ellenzéki és két kormánypárti polgármester lesz a tagja, továbbá lesz egy munkatársa is, aki előkészíti a dokumentumokat. Üléseiken kezdeményezhetik, hogy az ügyben érintett, illetve akkor hivatalt viselők megjelenjenek, és válaszoljanak a kérdéseikre.

Várhatóan lesz olyan, aki nem kíván élni a lehetőséggel, de a bizottság vizsgálatától való távolmaradás felér egy beismerő vallomással – olvasható a lapban.

Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a vizsgálóbizottság feladatairól a lapnak elmondta, a testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, azt, hogy ki mit írt alá, ellenőrizhetik az egyeztetésekről készült jegyzőkönyveket, továbbá azt is, hogy mikor, milyen ütemben utalták a pénzeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Klímasztrájk felkiáltással szervez Európaszerte, így Magyarországon is tüntetéssorozatot két nappal az EP-választások előtt a Soros-hálozathoz ezer szálon kötődő AVAAZ háttérszervezet, ráadásul a beharangozásokban a klímaváltozásnál jóval többet foglalkoznak az egyesült Európa eszméjével és a migránssimogató politika megtartásával.

 • Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Már nem kell sokat várni, ugyanis egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja.

 • Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  A választási kampány kezdetén minden képviselőhöz eljuttatták az Európai Unió legfrissebb hivatalos dokumentumát a nemzetközi migrációról. A Jean-Claude Juncker vezette bizottság által megrendelt, márciusban publikált tanulmányból jól látszik, hogy az unió vezetői a migrációt tartják az európai jövő alapjának – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.