EUR: 326,25 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Béren kivüli juttatás

Az elbocsátás lehetőség, de szükség van a fájdalom feldolgozására is

Manapság nem ritka, hogy valaki, hogy egyik pillanatról a másikra állás nélkül marad. Fontos azonban tudni, hogyan is célszerű egy ilyen helyzetet kezelni és feldolgozni. A legfontosabb szabály, hogy bátran szomorkodjunk egy ideig. Ha jól csináljuk, javunkra is fordíthatjuk az elbocsátást, hiszen minden változás magában hordoz egy új lehetőséget is.

Gyászfolyamat – így foglalta össze a Lokálnak Gégöl Júlia, hogy hogyan is kell tekinteni az elbocsátást követő időszakra. A Job Evolution pszichológusa szerint éppen ezért is fontos, hogy milyen módon történik meg a munkavállaló elküldése, mert ennek körülményei tovább ronthatnak a már eleve nehéz helyzeten.


– Az elbocsátási kultúra terén – bár van javulás – összességében komoly hiányosságok mutatkoznak a magyar munkaadóknál – értékelt. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a többség még mindig visszacsatolás vagy különösebb indoklás nélkül válik meg a dolgozótól, vagyis a legtöbbször nem derül ki, mi vezetett idáig.

Gégöl Júlia az ilyen magatartás helyett a gondoskodó leépítés (outplacement) gyakorlatát javasolja. Ennek lényege, hogy egyfajta békés elválást tesz lehetővé.


– Egészen konkrét elemei is vannak, például a munkaadó feltárja a munkavállaló előtt a döntés hátterét, referenciát ad, vagy akár egy feldolgozó tréningen való részvételre is lehetőséget biztosít – sorolta. A szakember hozzátette: az elbocsátás természetes jelenség a munka világában, annak pozitív levezénylése mindkét fél érdeke. – Nincs jobb cégér az elégedett munkavállalónál, a munkaviszony emberbarát módon való megszüntetése nagyban hozzájárulhat ehhez – húzta alá.

elbocsájtás, kirúgás, munkahely (fotó: Profimedia.hu)

Fotó: Profimedia.hu

Ma Magyarországon átlagosan 18 hónapot emészt fel, hogy a munkavállaló újra elhelyezkedjen, holott a vállalatok 62 százaléka jelentkezőhiánnyal küzd, 39 százalékuk pedig nem találja meg a megfelelő szakembert. Gégöl Júlia szerint ez az aránytalanság arra is visszavezethető, hogy a benyújtott álláspályázatok nem elég átgondoltak, egy munkahelymegszűnést követően ez pedig hatványozottan igaz. A karriercoachként is tevékeny szakember ennek kapcsán arra világított rá, hogy az elbocsátás egyben lehetőség is, alkalmat teremt arra, hogy ki-ki karriertervezést is végezzen.

– Tudatosítani kell, hogy most van idő felmérni a kompetenciáinkat, kitűzni célokat és ezek megvalósításához eszközöket rendelni – mutatott rá. Szerinte ezért is van nagy jelentősége a gyászidőszaknak, ezen idő alatt az ilyen kérdéseket meg lehet válaszolni. A folyamat egyik alapvetése, hogy nem szabad bedőlni a boldogságparadoxonnak, tehát kár titkolni a szomorúságot vagy elhallgatni a környezet elől az ügyet. A szituációból csak úgy lehet később épülni, ha először megtörténik a fájdalom feldolgozása.

Ennek elősegítésében kiemelt szerepet játszik a szűkebb hozzátartozói-baráti kör is. Gyakori hiba, hogy a sajnálkozás és a túlzott érdeklődés eluralja a viszonyokat, ezek helyett egyfajta támogatói jelenlét biztosítása a célravezető.

– Egy olyan felületként kell viselkednünk, ahová az érintett magától fordulhat, ha éppen beszélgetésre vágyna, ezt azonban nem lehet sürgetni – mondta Gégöl Júlia. Hangsúlyozta: az értékelés az érintett dolga, mint ahogy a tempó diktálása is.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az elbocsátott munkavállalónak lehetőség szerint el kell kerülnie a beszűkülést és továbbra is értékként kell tekintenie önmagára. Előbbi esetben ugyanis gyakran depressziós tünetek, illetve egyéb, kisebb betegségek is jelentkezhetnek. Érdemes napi szinten mozogni, sőt, az önkéntesség is ajánlott.

– Már csak azért is, mert erősíti a társadalmi hasznosság érzetét, illetve egyfajta őszinte választást is tükröz, így az egyén ráébredhet arra, hogy voltaképpen mely területeken erős – magyarázta Gégöl Júlia.

A Job Evolution egyébként kéthetente tréningeket tart az álláskeresés témájában, az alkalmak ingyenesen látogathatók a Magnet Házban. Egy-egy sorozat nyolc előadást ölel fel, amelyeken arra készítik fel az érdeklődőket, hogy mire kell figyelni az állásinterjúkon és hogyan érdemes felkészülni ezekre. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.