EUR: 345,86 Ft
CHF: 321,70 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Az Indexet is bebuktatják a Panama-papírok?

Továbbgyűrűzik a múlt héten kirobbant offshore-botrány az Index hírportál körül: cégjogászok ugyanis újabb olyan adóparadicsomokban bejegyzett vállalkozásokra bukkantak, amelyeknek közük van az egyik legnagyobb kormánykritikus portálhoz. Érdekesség, hogy az egyik cégben feltűnik Bajnai Gordon neve is.

Simor András, Spéder Zoltán, Chikán Attila (Fotó: MTI)

Offshore-lovagok egymás között: Simor András (j) volt jegybankelnök és Spéder Zoltán (k) (Fotó: MTI)

Még a múlt héten írta meg a Ripost, hogy az áprilisban Panama-papírok néven kiszivárgott ügyvédi iratok között van olyan, amely az Index.hu tulajdonosának, Spéder Zoltánnak az offshore-érdekeltségeiről tanúskodik. Egészen konkrétan két vállalkozásról van szó, az egyiket a Seychelle-szigeteken, a másikat pedig a Brit-Virgin szigeteken jegyezték be. Spéder ezekben töltött be meghatalmazotti pozíciót. Aztán a hét elején újabb cikket közölt a Ripost, amelyben már azt állította, hogy van egy harmadik és egy negyedik adóelkerülésre játszó cég a nagyvállalkozó körül.


Egyikük a Novum Asset Management, amely ugyancsak a Brit-Virgin szigeteken székel, Spéder Zoltánt mint általános jellegű meghatalmazottat szerepeltetik a vállalkozás dokumentumai. A másik társaságról még ennél is furcsább adatok kerültek elő: a Whitestone Internationalben (aki keresné, a Seychelle-szigeteken találja) már nem csupán Spéder neve bukkan fel, hanem többek között az Index.hu-t is kiadó CEMP csoporté is, amely bár egyértelműen Spéder-érdekeltség, mégis papíron a Whitestone International tulajdonolta évekig. Ki tudja, miért.

Úgy látszik, a lejtőn nincs megállás, a Ripost ugyanis arról is cikkezett, hogy az Index.hu tulajdonosai között más „adóoptimalizáló” cégek is megbújnak, az egyikben ráadásul Bajnai Gordon exminiszterelnök is szerepet kapott mint kézbesítési megbízott. A szóban forgó offshore-gyanús vállalat Fleminghouse Invest Ltd. néven vált hírhedtté.


Miskolc, 2014. április 10. Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője sajtótájékoztatót tart Miskolcon 2014. április 10-én. MTI Fotó: Vajda János

Bajnai Gordon is jól adó-optimalizált

 

A Ripost szerint az Index.hu mögött felrajzolható cégháló arra utal, hogy Spéder Zoltánék az adótrükkökkel megspórolt közpénzből tartják vagy legalábbis tartották fenn a médiabirodalmat.

Kapcsolódó Cikkek