2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Az OECD talán eddigi legjobb jelentést adta ki Magyarországról

Az OECD napokban megjelent Magyarországról szóló jelentése talán az eddigi legjobban sikerült, legkedvezőbb tartalmú, és valóban elismeri a gazdaságmegújító törekvéseket és az eredményeket – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.

Az államtitkár kiemelte: az OECD valamikor a gazdag országok klubja volt, ma már inkább a jó gyakorlatoké. A szervezet adatokat gyűjt és gyakorlatokat vizsgál, amelyek közül a jókat más országoknak is ajánlja a gazdasági fejlődés és a jólét elérése érdekében.


Az OECD kétévente ad ki országjelentést a tagállamokról, ehhez négy-öt szakértő egy éven át vizsgálja az országot – magyarázta. Hozzátette: egy ilyen dokumentum tükröt tart az ország elé, megmutatja erősségeit és gyengeségeit, továbbá kritikus megállapításokat tesz.

Mikola István úgy látja, a magyar országjelentés is kiemeli az elismerésre méltó elemeket, díjazza a jó gyakorlatokat, amelyeket másoknak is ajánlhat, és kritikusan nézi azokat a területeket, ahol még van javítani való.


A jelentésben elismerik a gazdaságmegújító törekvéseket, de nagy problémaként szólnak arról, hogy amikor a befektetők ide jönnek, kérdéses, találnak-e megfelelően képzett szakmunkásokat, mert a szakképzés még nem teljesen állt rá arra, hogy a szükséges humánerőforrást biztosítsa a befektetőknek. Emellett azt is megjegyzik, hogy sok befagyott hitel fékezi még mindig a gazdaságot – ismertette a jelentést.

Az államtitkár közölte: az egyik legnagyobb kritika az alacsony béreket érte, hiszen ha nem elegendők a fizetések, elmennek a legjobb szakmunkások, ezért az OECD a dogozói bérek emelését javasolja a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

Mikola István hangsúlyozta: a magyar kormány egyre inkább támaszkodik a döntéselőkészítő munkában az OECD tényadataira, az általa javasolt gyakorlatokra, mert egy döntés akkor jó, ha annak megfelelő szakmai alapja van, és ezt biztosítja a szervezet.

A kormány azért is épít az OECD tanácsaira, mert az politikai befolyástól mentesen, kizárólag szakmai szempontok alapján ad tanácsokat – mondta.

Kapcsolódó Cikkek