EUR: 344,99 Ft
CHF: 320,45 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Sport

Bámulatos szezonrajt a Gender Racingtől!

Pazar hétvégével kezdte a Hankook Gyorsasági országos bajnokságot a Gender Racing Team. A hétvége két futamán a csapat magyar bajnoki címre törő pilótája, Rónai Tamás két első helyet szerzett, pedig nem úgy indult, hogy ez egy szép történet lesz. Eszenyi László és Stern Roland is nagyszerűen ment, hatalmas csatában értékes pontokat hoztak haza.

Hiába az időt nem kímélő felkészülés, hiába a kemény munka, tudjuk, az ördög nem alszik. A legrosszabb tulajdonsága, hogy ott és akkor bukkan fel, amikor a legkevésbé várnánk. Nos, ez meg is történt csapatunkkal az országos gyorsasági bajnokság nyitófordulóján. Pedig mindent beletettünk, ám Rónai Tamás autójában a motorvezérlő elektronika (ECU) megadta magát. Ennek pedig drámai következménye lett az első futamra nézve. Pilótánk csupán az utolsó helyről rajtolhatott az első futamon. Nem adtuk fel, de mindenki tudta innen szinte lehetetlen a küldetés.

Ami ezután következett arra csak annyi mondható: bámulatos!


Tamás hatalmas rajtot produkált, s már az első kanyarban a középmezőny elején fordult. Ezt követően csak emelkedett a hangulat, miután egymás után szórta az 1.43-1.44-es köröket. A paddockban is csak a kezünket tördeltük, mert mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte a produkciót. A szenzációs teljesítménynek egy biztonsági autós fázis vetett véget, ám több ellenfelet is boxutca áthajtásos büntetéssel sújtottak, így az élen találtuk magunkat. A futam végül a safety car mögött ért véget, így Rónai Tamás egy abszolút első hellyel nyitotta a formaautós idényt.

Stern Roland teljesítménye is megsüvegelendő, hiszen a rajt után ugyan vesztett néhány pozíciót, ám nagyon kemény, de roppant sportszerű ütközetek után a harmadik helyre futott be. Ráadásul ebben még több is lehet. Ahogy a versenyző mondta, a gumikezelésre jobban figyelve még sok tartaléka van.


Eszenyi Lászlónak azonban nem volt szerencséje. A pilóta remekül ment, príma pozíciót fogott, ám a Hungaroring hátsó sikánjában az új rázóköveken „elcsúszott”, s a kavicságyban kötött ki. Ezzel egy roppant jó eredményt csúszott ki a keze közül, hiszen a Renault kupa első helye is összejöhetett volna.

A második, szombati futamon Stern Rolandnak és Eszenyi Lászlónak ismét kemény meccsek jutottak a mezőnyben. Láthatóan egyre jobban mozogtak, s pompás küzdelmet folytattak. Eszenyi Laci esetében ennek egy büntetés lett a vége, miután összeért egyik ellenfelével. Stern Roland viszont így a kategória második fokára ért fel.

Rónai Tomi pedig ott folytatta, ahol az első futamot befejezte, pedig a nehézségek itt is jöttek bőven. A rajt nem sikerült tökéletesen, miután kiugrott, aminek egy bokszutca áthajtásos büntetés lett a vége. Amíg ez megérkezett, addig komoly előnyt épített ki az élen, miután a második helyről rajtolva már rögtön az első körben az élre állt. Ezt követően aztán jött a büntetés, és megint jött a biztonsági autó, amely eredményeként Tomi hatalmas küzdelmet folytatott az élen. Az ellenfél oldalán lévő erőfölénnyel viszont a célegyenes végén nem lehetett mit kezdeni, így egy csodálatos második hely jutott versenyzőnknek.

Köszönöm a csapatnak, köszönöm mindenkinek, aki dolgozott ezen az eredményen. Csodálatos érzés így kezdeni a szezont. Hidegzuhanyként ért engem és a csapatot is, hogy problémamentes tesztek után a hétvége elején nem működött jól az autó. Csak a hiba kiderítése 3-4 órába került, s Franciaországból kellett az új alkatrészt megrendelni, ami péntek reggelre érkezett meg. Ekkor nyugodtam meg, s innentől az volt a cél, hogy ha a mezőny végéről is, de valahogy eljussunk az abszolút értékelés dobogójáig. Elképesztő öröm volt, hogy ez a fordulatokkal teli versenyen sikerült, sőt megnyertük az első futamot. A Hungaroring új aszfaltja nagyon jól sikerült, egyértelmű előrelépés. Gyorsultak a körök, bár még gumizódnia kell a pályának, mert nagyon eszi az abroncsokat. A teszteken a hatodik kör végére szinte teljesen használhatatlanná váltak a hátsó kerekek.”  – mondta a pilóta.

„Szédületes hétvégén vagyunk túl! Ha azt mondom a körülmények nem nekünk dolgoztak, akkor nem is festettem le teljes egészében milyen nehéz volt a két verseny. Több csapást is el kellett viselnünk a sorstól, de a csapat roppant kemény munkával állta a sarat. Csak köszönni tudom a fiúknak a belerakott munkát, hiszen a nehézségek ellenére csodálatos eredményeket értünk el. Az eredmények, amiket learattunk az első perctől az utolsóig tartó közös munka eredménye. Ezt most valóban nem volt egyszerű végigcsinálni, hiszen az új autót, autókat és a rájuk érkező további újdonságokat is meg kellett tanulnunk. Nagyon büszke vagyok közösségünk minden tagjára.” – értékelte a nyitófordulót Tóth (Gender) Tamás csapatvezető.

Kapcsolódó Cikkek